ВКС оправда тримата, обвинени за убийството на ямболската адвокатка

6469
ВКС оправда тримата, обвинени за убийството на ямболската адвокатка
Снимка: БГНЕС

Делото за смъртта на ямболската адвокатка Надежда Георгиева приключи с три оправдателни присъди.

15 години след жестокото убийство Върховният касационен съд потвърди решението на Софийския апелативен съд, с което Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и Димитринка Атанасова бяха признати за невинни.

Решават до месец за възобновяване на делото "Чората"

До месец ще стане ясно дали Върховният касационен съд ще възобнови делото за убийството на Ангел Димитров - Чората. Искането на главни...

Делото се движи между съдебните инстанции повече от 10 години. В мотивите към първата оправдателна присъда, съдията от Софийския градски съд Владимир Астарджиев, записа, че изходът от процеса е бил предизвестен заради "пълно бездействие на разследващите, крещящ непрофесионализъм, прикриване на оневиняващи доказателства за подсъдимите и липсата и на липсата и на едно пряко доказателство, което да подкрепя обвинението". С това се съгласиха и Софийският апелативен и Върховният касационен съд, съобщава БНР.

Случаят, освен с жестокостта на убийството, ще се запомни и със свидетелските показания, че то е дело на бившия главен прокурор Никола Филчев. Нанка Колева, съпруга на убития през 2003 година прокурор Николай Колев, заяви под клетва пред Градския съд, че Филчев лично ѝ е признал, че е убил Надежда Георгиева. Заради тези показния, а и заради други коментари в публичното пространство, Великобритания години наред отказваше да предаде подсъдимата Димитрина Калайджиева, срещу която делото се водеше задочно.

Мотивите на власти в Англия бяха, че заради силното влияние на Никола Филчев, тя не може да получи справедлив процес в България. Миналата година, нейният защитник предупреди, че след окончателното приключване на делото, ще сезира Европейския съд за правата на човека в Страсбург, както заради продължителността на процеса, така и заради унизително и нечовешко отношение към нея по време на разследването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com