Върнаха на ГДБОП антични предмети, обект на трафик от България (СНИМКИ)

1005
Върнаха на ГДБОП антични предмети, обект на трафик от България (СНИМКИ)
Снимка: МВР

Връщането на ценните антични предмети стана възможно благодарение на предприети съвместни активни разследвания по шест случая, свързани с незаконното им изнасяне от страната ни. Осъщественият активен обмен между ГДБОП и службите в САЩ, Великобритания, Италия и Германия доведе до постигнатия резултат, отбеляза главен инспектор Тигран Варданян от сектор „Трафик на културни ценности“ -  ГДБОП. Той поясни, че всеки случай е в различен период от време.

Като пример посочи метални съдове, разкрити във Великобритания в резултат на съвместно разследване. Голяма част от предметите, носещи културно-исторически белези, са върнати от САЩ, също при проведени съвместни разследвания. По думите му те са станали обект на трафик от България, закупени са от най-различни групи иманяри и са изнесени в Испания. Чрез обществени пощенски станции, извършителите насочвали пратките за САЩ, а намерението е било там предметите да се пласирани поединично.

След подаден от ГДБОП сигнал, колегите от САЩ ги задържат на границата. Като характерен пример за резултатно активно съвместно разследване гл. инспектор Варданян определи върнатия от САЩ шлем. Той уточни, че оперативните действия са започнали през 2017 г. по молба на Нюйоркската прокуратура. В хода им от американски гражданин  прокуратурата иззема около 180 предмета на стойност 70 млн. щатски долара. Стойността на културните ценности е неизмерима във финансов параметри, затова и стойността на незаконно продадените предмети е толкова, колкото един човек може да заплати. В случая шлемът е купен за 200 000 щатски долара, уточни гл.инспектор Варданян.

Александър Трайков, директор на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство “ към Министерството на културата, коментира, че механизмът на връщане е регламентиран в рамките на сключен меморандум между Министерство на културата на България и съответните държави. След като МВР свърши своята работа с връщането на ценностите,  те се предават на Министерството на културата и министърът трябва да се разпореди на кои музейни институции да бъдат предадени, идентифицирани, почистени и включени в експозициите им.

Още: ГДБОП разкри трафик на културни ценности (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Румънец открадна алкохол за близо 4000 лева от Плевен

Скрити в издълбани самуни хляб: Задържаха контрабандни цигари

Батко му го возил: 6-годишно дете е в болница след инцидент с велосипед край Карнобат

За малко да го сгази камион: Дете мина на червено в Бургас

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com