1 кюлче злато – всеки иска да знае колко тежи

26767
1 кюлче злато – всеки иска да знае колко тежи
Снимка: iStock

От незапомнени времена златото, този блестящ, ковък метал, който не ръждясва, се счита за изключително ценен, скъп и благороден. Известно е на човечеството от IV хил. пр.н.е. Използвано е още от времето на едни от най-ранните цивилизации като средство за изработка на предмети, бижута, сечива, за разплащане вместо парите, които познаваме, като най-старото обработено злато е открито не другаде, а в България.

Днес златото намира приложение и в промишлеността, стоматологията, електрониката, както и като средство за инвестиции и начин за съхранение на притежаваните средства в периоди на ниски банкови лихви по депозити, инфлация или нестабилна банкова система като цяло. Инвестициите най-често са във вид на инвестиционни монети или на златни кюлчета, като целта е предпазване от загуба на средства при хиперинфлация или други икономически сривове. Ако искате а инвестирате в злато, ще са ви нужни познания по темата, както и информация колко тежи 1 кюлче злато.

И в миналото, и днес златотърсачите са влагали усилия да открият златните частици в реките, съблазнени от ценността на златото и предимствата, които осигурява за притежателите си. Самородното злато е най-разпространеният златен минерал и се открива в речните утайки от речните скали и във вид на златоносни жили, вградени в кварцови образувания.

Счита се, че от началото на историята на човечеството до днес са добити около 170 000 тона злато, като сериозен процент от тях – през последните векове. Като заговорихме за тегло и тонаж, отново възниква въпроса 1 кюлче злато колко тежи и каква е цената му.

Колко тежи 1 кюлче злато обаче е въпрос, на който не може да отговорим с една-единствена цифра. И това е съвсем разбираемо, ако познавате златото като метал. Ако не, вижте защо.

В кои предмети в дома има злато?

Защо не можем да отговорим 1 кюлче злато колко тежи?

Единен стандарт за теглото на златното кюлче не съществува. То зависи от производителя, както и от купувача, който може да посочи свои изисквания. И все пак обикновено кюлчето тежи между 11 000 до 13 300 грама, като точно тегло не може да се посочи, а и клиентът може да пожелае тегло, различно от този диапазон. Онова, което обединява златните кюлчета, е формата им – макар не всички да са идеално гладки и бляскави, каквито си ги представяме или сме виждали по филмите, формата на златните кюлчета е една и съща – пресечена пирамида с правоъгълна основа.

Друг задължителен общ белег на златните кюлчета е наличието на маркировка върху всяко кюлче, която дава информация за:

  • теглото,
  • пробата,
  • държавата производител,
  • степента на благородния метал, към който принадлежи кюлчето,
  • сериен номер.

Дори при един и същ производител няма точен отговор на въпроса 1 кюлче златно колко тежи, тъй като клиентите могат да променят размерите и теглото така, че кюлчето да е удобно за съхранение според техните виждания и предпочитания. Важно е обаче да отбележим, че  има пряка връзка между теглото и размера, поради което се налага пропорционално увеличение и на двата показателя, ако клиентът има изисквания, различни от предлаганите от производителя кюлчета.

Злато или не - ето как да разберем

Колко тежи най-голямото кюлче в света?

Ще ви е невъзможно да подържите в ръката си най-голямото златно кюлче в света заради теглото му, но ако имате път към Япония, може да го видите в музей в страната на изгряващото слънце. Отличава се с впечатляващото тегло от 250 килограма. Чистотата му е 999,9, а цената изобщо няма да я споменаваме. Вероятно се чудите обаче защо като цяло възникват кюлчетата. Когато златото е започнало да се използва за разплащане, се оказва трудна задача и предизвикателство, тъй като се налага притегляне на всяко късче злато и всяко е с различно тегло и размери.

Това налага производство на късчета или кюлчета с определени размери и тегло, предварително известно, за да бъде по-лесно разплащането и да не се налага непрекъснато претегляне. За първи път в Лидия още през 7 век пр.н.е. се заражда практиката да се правят слитъци от сплав от злато и сребро, носещи държавния печат, служещи като средство за разплащане, а тази удобна практика бързо е приета от други търговски центрове в Античния свят. Днес кюлчетата не се използват за разплащане, но пък значението им и ценността им не е намаляла през хилядолетията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Колко е дълъг тунелът под Ламанша

5 правила за отслабване без излишен стрес

Как е истинското име на Джордж Оруел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как се пише: полилей или полюлей?
Как се пише: полилей или полюлей?

Думата се изписва правилно по следния начин - полилей, мн.ч. полилеи. Как се пише: посрещна или посрешна? Примери: Полилеят се люлееше...