10 супер изненадващи ползи от ягодите

3759
10 супер изненадващи ползи от ягодите
Снимка: iStock/Guliver

Май и юни са месеците, в които ягодите са най-вкусни. Но освен  заради вкуса им има и още куп причини да ги консумираме. Представяме ви 10 ползи от ягодите, за които може би не знаете. 

1. Подобряват паметта

Според последните проучвания консумацията на ягоди забавя процеса на стареене на мозъка и удължава функционалния му живот, позволявайки ни да останем здрави възможно по-дълго. Интересното е, че има и проучване, което доказва, че ежедневната консумация на ягоди подобрява краткосрочната памет.

2. Подобряват зрението

В с. Осиково ще засаждат нови сортове ягоди

В село Осиково производителите на ягоди активно се занимават с есенната обработка на площите, използват дъждовното време, като засаждат...

Зрелите червени ягоди са полезни не само за паметта, но и за зрението. Многобройни проучвания потвърждават, че ежедневната им консумация предотвратява развитието на макулна дегенерация на ретината, катаракта, сухота в очите, прогресивна слепота и други проблеми, свързани с възрастови промени в тъканите.

Уникалният биохимичен състав на ягодите позволява не само да се предотврати появата на много заболявания, водещи до зрителни увреждания, но също така допринася за прогресивното лечение на съществуващите заболявания.

3. Богати са на антиоксиданти

Като начало нека си припомним, че антиоксидантите са вещества, които предотвратяват разрушителното въздействие на активния кислород върху клетките на тялото. Те предпазват тялото от преждевременно стареене и сериозни заболявания.

Учените отбелязват, че ягодите съдържат голямо количество фенолни съединения - биофлавоноиди, които имат изразени антиоксидантни свойства. Доказано е, че ежедневната им консумация повишава способността на организма да се противопоставя на свободните радикали. Има обаче един съществен нюанс, който трябва да се има предвид: не всички ягоди са еднакво полезни.

Ягода с вкус на ананас бе спасена от изчезване

Холандски фермери предлагат нов екзотичен плод - бяла ягода с червени семчици и вкус на ананас, съобщи в. "Дейли мейл". Странната ягода...

Ярки, алени, с бели "дъна" плодове е по-добре да се заделят за конфитюр, те имат много по-малко антиоксидантни вещества, отколкото наситено червените плодове. В този случай цветът е от голямо значение: колкото по-тъмни са ягодите, толкова по-здравословни са.

4. Те са източник на елагова киселина

Елаговата киселина е регулатор на клетъчния цикъл. Веществото е най-известно със способността си да спира мутацията на раковите клетки. Сред всички продукти по съдържание на елагова киселина ягодата заема почетното трето място. В допълнение към факта, че веществото е способно да потиска туморните процеси, то също помага в битката със свободните радикали и има противовъзпалителен ефект.

ОСТАНАЛИТЕ ПОЛЗИ ВИЖТЕ ЕТО ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотоврение за 18 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 18 април 2024

Всичко, което трябва да знаете за православната молитва

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Шест неща, които ще ви помогнат да обновите интериора си за един ден

Защо всъщност котките се страхуват от краставици?

Тези 5 признака показват, че сте свръхчувствителен човек

Това са най-лесните ежедневни прически за къса коса

Какви мъже харесват жените и кои ги отблъскват: 7 вида партньори според дамите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com