12 от най-полезните храни в света според ВВС

13686
12 от най-полезните храни в света според ВВС
Снимка: S. Hermann&F. Richter / Pixabay

Балансираната диета и добре съставното меню са важни за здравето. ВВС посочва 100 полезни храни, консумацията на които подобрява функционирането на тъканите и органите в тялото. Представяме ви 12 от тях с обяснение на благотворното им въздействи върху организма:

1.       Бадеми – съдържат щедри количества полезни мастни киселини, благодарение на които подобряват здравето на сърцето и съдовете. Бадемите са сред най-цените храни за болните от диабет. Богати на магнезий, те играят важна роля в регулирането нивата на кръвната захар и понижават нивата на лошия холестерол. Ядките помагат за детоксикацията на тялото и най-вече на червата. Съдържат и много фибри, които ви държат сити дълго време, което ги прави подходящи за консумация и по време на диета за отслабване, въпреки че са калорични.

Храните, от които отслабваме, докато ги консумираме

Природата ни е дарила с десетки храни, които са с минимално количество калории. Истина ли е обаче, че за да изядем една ябълка, ще изра...

2.       Тиквени семки – растителен източник на внушителни дози желязо и манган. Подобряват цялостното здраве на организма и са полезни при анемия. Богати са и на много други витамини и минерали, но сред най-ценните вещества в тях е Л-аргининът, предотвратяващ натрупването на плаки в артериите, като по този начин намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Големите количества цинк в това семе се грижат и за половата функция и поддържането на нормални нива на тестостерон при мъжете.

3.       Цвекло. Още Хипократ е използвал цвеклото за лечение на редица състояния. И това съвсем не е случайно. То помага за детоксикацията на организма, поддържа здравето на бъбреците и черния дроб, богато е на мед, с което улеснява усвояването на желязото и предпазва от анемия. Препоръчва се консумация при язва и проблеми с храносмилателната система, високо кръвно налягане и подагра.

4.       Мандарини – вкусният сочен плод е богат на витамин С и се грижи за поддържане на имунната система в готовност. Оказват отхрачващо действие при бронхит и трахеит, грижат се за здравето на храносмилателната система, като са ефективни дори при дизентерия. Пресен сок от мандарини лекува и облекчава и редица кожни заболявания.

5.       Листа от глухарче – нежното цвете, което наскоро нашумя в кухнята, е сред най-ценните храни за здравето. Бедно на калории, богато на витамини С, А и на минерала калций, то стимулира имунната система и поддържа костите здрави.

6.       Спанак – съдържа желязо и витамин С, който спомага усвояването му. Така вкусният зеленчук предпазва от развитие на анемия. Спанакът е богат и на магнезий, с което благоприятства нормалното функциониране на нервната система и мускулите и спомага за поддържането на кръвното налягане в нормални граници. Спанакът е мощен антиоксидант, който предпазва клетките от увреждащото действие на свободните радикали, понижава възпалителните процеси в тялото, подобрява състоянието на кожата и косата и стимулира производството на колаген, важен за съхраняване на младостта.

Топ 10 храни, полезни за сърцето

Тези доста лесни за приготвяне и питателни храни трябва да присъстват в храненето на всеки. Започнете деня си с купа гореща овесена ка...

7.       Орехи – изключителна храна, източник на антиоксиданти и Омега-3, позната с доказаните си способности да намалява риска от развитие на диабет, да се бори с възпалителните процеси и да се грижи за нормалното функциониране на мозъка и добрата памет.

8.       Живовляк – доказано облекчава болки в зъбите, участва в поддържане на оралното здраве, ускорява заздравяването на раните и се грижи за добрия вид на кожата. Използва се при несъвършенства на кожата като акне, екземи, псориазис.

9.       Киви – вкусно и ароматно, богато на фибри, витамини, антиоксиданти, кивито се грижи за здравето на дихателната система, костите, сърцето и съдовете, подобрява зрението и има доказани антибактериални свойства

10.   Джинджифил – познат с мощното си противовъзпалително действие, той укрепва имунната система и е доказано ефективен при вирусни инфекции и за стимулиране на имунната система.

11.   Смокиня – сладкият и ароматен плод подобрява функционирането на храносмилателната система и облекчава изхождането. Използва се като лек при заболявания на горните и долните дихателни пътища като бронхит. Понижава нивата на лошия холестерол и е чудесно средство за превенция на сърдечно-съдови заболявания.

Полезни храни с вредно действие

Всяка една храна има своето полезно свойство, но пък влияе на други части от тялото ни. Познати храни като чесън или лук понякога носят...

12.   Карфиол – богат на желязо, зеленчукът предпазва от анемия. Има отслабващ ефект и помага за поддържане на тънка талия. Укрепва стените на кръвоносните съдове, пречиства от холестеролови отлагания и така осъществява превенция на атеросклерозата. Зеленчукът прочиства червата от токсини и подобрява кръвния състав.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези зодии ще донесат вихрушка от драма и емоции в живота ви

Какви грешки се правят при отглеждане на ягоди в двора

Кой и кога не трябва да ходи на сауна - проверете дали сте сред тях

Вгорчават живота си сами: Тези зодии не могат да се освободят от миналото

Какво е синхроничност и как да разберем, че сме преживели съдбовна среща

Дълбоки като океан: Тези носят интелектуални и емоционална мощ

Май месец носи изобилие на тези 4 зодии

30 утвърждения за привличане на мъж в живота ви

4 хитри трика да излезете от токсични отношения

Топ 5 зодии, които са страстни любовници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com