4 бързи теста, с които ще разберем в какво здраве е косата ни

17073
4 бързи теста, с които ще разберем в какво здраве е косата ни
Снимка: iStock

Косата може да издържи на натоварване, достигащо до 900 грама. Когато е мокра, е в състояние да се разтегне с до 30%. Единствено здравата коса обаче притежава подобни суперсили.

Възможно е на пръв поглед да не успеете да идентифицирате какво точно е състоянието на косата ви. Съществуват обаче лесни начини да го проверите и да предприемете действия, с помощта на които да върнете във форма косата си.

Как да поддържаме косата си перфектно със скромен бюджет

Най-често в основата на хубавата коса стои обемът. Може да го постигнете с помощта на различни, повечето - скъпи продукти за коса. Добр...

1. Фоликулeн тест 

Може да разберете дали вашата коса е здрава като цяло, а също и дали косопадът е нещо, за което не бива да се притеснявате. Но за целта първо трябва да проверите своите корени. Ето какво трябва да направите. Издърпайте косъм възможно най-близо до своята глава. Така косъмът ще има все още прикрепен към него корен. Тогава преминете към изследване на фоликула. Когато коренът на косъма е нормален, той трябва да е с форма на луковица. Ако виждате това, значи косата ви е здрава. В случай че е слаб или въобще няма форма на луковица, тогава вашата коса е слаба и има нужда от грижи.

Ето как да предотвратите загубата на коса. Добра идея е да спазвате средиземноморската диета - проучвания сочат, че благодарение на нея рискът от загуба на коса намалява. Избягвайте стегнати прически като опашки, най-вече когато спите. Това е възможно да доведе до загуба на коса. Вземайте допълнително специални минерали и витамини.

2. Тест с чаша

Този тест измерва колко пореста е вашата коса. Здравата коса винаги е твърда, а увредената бързо поема течността. Ето как може да извършите този тест. Отскубете няколко косъма от косата си. Вземете такива от различни части – скалп, отгоре и отстрани, от тила. Потопете ги в чаша вода. Ако нишките са напълно здрави, те ще плуват. Ако здравината е относителна, тогава ще слязат малко надолу. Повредените обаче ще потънат изцяло.

Състоянието на косата може да подсказва за здравословни проблеми

Загубата на коса не винаги е причинена от силен стрес, грешки в грижите или риск от хранителни дефицити при монодиета. Изтъняването на ...

Ето и съвети как да третирате косата си. Ако е много пореста, нанасяйте ѝ различни видове масла. Те ще помогнат да се запечати влагата, която вашата коса попива. След всяко измиване ползвайте балсам. Нанасяйте алое вера и ябълков оцет върху косата си. По този начин ще регулирате баланса на pH.

3. Тест с дърпане

С него може да проверите еластичността на косата си. Направете го със следните прости стъпки. Издърпайте внимателно косъм от главата си. Леко го дръпнете в двата края. Остане ли здрав, това е признак за здравина на косата ви. Ако пък се скъса лесно, значи имате проблем.

4. Тест за порьозност

С негова помощ може да определите какво е състоянието на косата ви - дали тя е слаба или силна и каква е структурата на косъма ви. Трябва да извършите следните действия: сложете косъм от своята коса между средния пръст и показалеца. Плъзнете го през пръстите си отгоре до корена. Ако го почувствате неравен и груб тогава косата ви е повредена. В случай че усещането е гладко, значи всичко е наред.

Знаете ли, че захарта е вредна и за косата?

Ако консумирате всеки ден захар или захарни изделия, това може да доведе до пристрастяване, колкото и да не ви се вярва. Хубавото е, че...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Какво никога не се прави през Страстната седмица?
Какво никога не се прави през Страстната седмица?

В Църквата думата страст се използва в два случая: когато се говори за неестественото, греховно влечение на душата, например за страстта на пиянството,...