4 често допускани ГРЕШКИ, които любителите на кафе допускат

6783
4 често допускани ГРЕШКИ, които любителите на кафе допускат
Снимка: https://pixabay.com

Кафето е любима напитка на много хора, а изборът от него е голям. Но то създава редица дебати  относно това полезно ли е за нас, или вредите от тази ароматна напитка са повече. По последни данни можем обаче да кажем, че превес имат позитивните ефекти от консумацията на кафе. 
Но няма как да не споменем, че позитивите от него ще са повече, ако не прекаляваме с изпитото количество на ден. То трябва да е до 400 мл (около 4 кафета), в зависимост от сорта кафе и колко силно е то.

До какво може да доведе прекаленото консумиране на кафе?

Никога не комбинирайте тези храни с кафе

Консумацията на кафе може да повлияе на способността на тялото да усвоява някои минерали и витамини. Въпреки че това се дължи на кофеин...

Прекалената консумация на кофеин ще се отрази най-вече на качеството на съня ни, тъй като се нарушава качеството му. Също така, ако започваме да усещаме по-ускорен пулс или главоболие след консумация на кафе, значи сме прекалили с дневната доза и сме натоварили сърцето и нервната система. Освен това, ако имате проблеми и сте предразположени към високо кръвно налягане, бъдете особено внимателни с кофеиновите напитки.

Кафе на празен стомах

Ако имате навик на пиете кафето си си сутрин на гладно, трябва да знаете, че то повишава кръвната захар, както и може да доведе до някои храносмилателни проблеми и чревен дисбаланс. Непосредствено след хранене пък също не ви съветваме да консумирате кафе. Най-добре е да приемате кафето си един час след закуска.
Някои учени пък съветват да пием кафето си 90 минути след като сме се събудили, защото нивата на кортизол след сън са повишени и действат те, а след около 90 минути вече са се понижили и нивата им са нормализирани и тогава е ред на кафето да поеме неговата функция.

Какви са отрицателните ефекти от нефилтрираното кафе?

Кафето може да спаси черния дроб от унищожение

Черният дроб отговаря за редица важни процеси в тялото, но самият той също се нуждае от помощ. Според диетолога Кортни д'Анджело кафето...

При отделянето на утайката и застояването и задълго в гореща вода, от нея ще  се отделят вещества, виновни за повишаването нивата на лошия холестерол. Ако се стремите към по-полезен вариант, то такъв е филтърното кафе. То подчертава вкуса на кафето, без да я има тази нотка на киселинност.
Филтърното кафе се получава след като водата премине през смлените кафени зърна без да има налягане. То отнема повече време, но пък ползите от него също са повече.

А полезно ли е консумирането на разтворимо кафе?

Разтворимите кафе напитки са най-лесни и бързи за приготвяне и помагат в ситуации, когато сме навън и нямаме достъп до личната кафе машина. Но в състава им често можем да открием хлорогенна киселина, която има негативно въздействие върху сърдечно-съдовата система. Разтворимите кафета съдържат и по-големи количества кофеин, а така можем да изведем и факта, че ще станем по-бързо зависими към тези напитки. 
Ние ви съветваме да заложите на качеството и да взимате кафе на зърна за дома, като крайният резултат ще си заслужава и търпението ще е възнаградено. Каквото и да изберете обаче, най-важно е да не прекалявате с количествата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com