5 чая, които са богати на важни витамини

14194
5 чая, които са богати на важни витамини
Снимка: iStock/Guliver

Билките ще ви помогнат за укрепване на организма преди есенно -зимния сезон на инфекция или след заболяване. Струва си да ги използвате, особено ако диетата ви е бедна на витамини, нямате време или желание за упражнения, стресирани сте и често имате безсънни нощи. Кои чайове от билки за укрепване са най-ценни и как да ги използвате, за да донесете очаквания ефект?

1. Ехинацея пурпурна (Echinacea purpurea)

Полизахаридите, флавоноидите, полифенолните киселини, алкиламидите и полиацетилатите, съдържащи се в билката и корена на ехинацеята, имат силен имуностимулиращ ефект. Доказано е, че те стимулират активността на лимфоцитите и повишават естествения имунитет на организма, като по този начин намаляват чувствителността към вирусни и бактериални инфекции.

За да го приготвите, просто залейте една чаена лъжичка счукани корени от ехинацея с чаша вода, сварете и оставете на слаб огън за 10-15 минути, след което оставете настрана за четвърт час и прецедете - изпийте тази отвара по половин чаша три пъти на ден.

2. Шипка

Зрелите му плодове са много ценен източник на витамин С , необходим за правилното протичане на фагоцитозата (т.е. неутрализиране на патогенни микроорганизми от белите кръвни клетки).

Ефективността му се увеличава, когато се комбинира с биофлавоноиди - и те също се намират в големи количества в това растение. 

Настойката от шипка трябва да се приема профилактично и по време на реконвалесценция. Залейте една супена лъжица натрошени плодове с чаша вряла вода и оставете покрита за четвърт час, след което прецедете. Пийте чаша топла инфузия 2-3 пъти на ден.

3. Корен от женшен

Той съдържа много ценно вещество: до 12 процента тритерпенови сапонини, получени от дамаран, наричани гинзенозиди. Те правят женшен универсална медицинска употреба и много положителен ефект върху имунната ни система. Женшенът също съдържа много витамини, минерали, аминокиселини, полизахариди, пептиди, флавоноиди и етерично масло.

4. Черен люляк

За медицински цели се използват цветове и плодове от бъз, с най-висока концентрация на биологично активни съединения. Цветята съдържат много флавоноиди, органични киселини, танини, тритерпени, а плодовете допълнително съдържат витамини, особено витамин С и провитамин А.

За да приготвите чай от цветове на бъз, залейте една супена лъжица сухи цветя с чаша студена вода, оставете да заври и оставете да къкри за пет минути, след което оставете настрана за четвърт час, прецедете и изпийте 1/3 чаша 2 -3 пъти на ден.

5. Салвия

Съдържа вещества, които имат антивирусни и антибактериални свойства. Градинският чай се бори с инфекциите, но също така укрепва имунната система. Той улавя свободните радикали, което означава, че има антиоксидантен ефект. Ако не харесвате миризмата на градински чай, можете да добавите чаена лъжичка мед и лимон към чая си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Какво никога не се прави през Страстната седмица?
Какво никога не се прави през Страстната седмица?

В Църквата думата страст се използва в два случая: когато се говори за неестественото, греховно влечение на душата, например за страстта на пиянството,...