Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 явни признака, че живеете с нарцисист

21 юни 2024, 20:33 часа

Любовта с нарцисисти може да бъде разрушителна. Ето как да забележите петте основни признака на човек, с когото няма да можете да изградите здрави отношения и да се предпазите от негативното влияние на домашния тиранин.

Връзката с нарцисист може да бъде изключително трудна и разрушителна. Те манипулират, доминират и често причиняват психологически щети на партньорите си. Научете как да разпознаете такава токсична личност в партньора си и да се предпазите от негативни влияния.

1. Цялото внимание е само върху него

Нарцисистът винаги се стреми да бъде център на внимание и очаква постоянно да му се възхищавате. Нарцисистите пренебрегват вашите нужди и интереси, вярвайки, че всичко трябва да се върти около тях.

Може ли да имаме успешна връзка с нарцисист?

2. Нарцисистът ще манипулира емоциите ви

Нарцисистите са майстори манипулатори. Те могат да използват похвали и комплименти, за да спечелят лоялността на даден човек, а след това внезапно да променят тона си и да го унижават, когато той не отговаря на техните очаквания.

3. Никога не признава грешките си

Нарцисистите никога не признават грешките си и винаги прехвърлят вината върху другите. Ако нещо се обърка, вие или хората около вас ще бъдете виновни, но никога той самият. Нарцисистите никога няма да поемат отговорност.

4. Нарцисистът игнорира чувствата ви

Нарцисистът не умее да проявява емпатия и често пренебрегва емоциите и преживяванията на партньора си. Вашите чувства нямат значение за него, ако не отговарят на собствените му интереси и нужди.

Как трябва да се държим с нарцисист?

5. Той изгражда отношения с условия.

Любовта и грижата на нарцисиста винаги са условни. Той ще ви обича и ще се грижи за вас, стига да отговаряте на неговите очаквания и нужди. След като половинката ви спре да ви доставя удоволствие, токсичният партньор може да стане студен и безгрижен. Например вашият съпруг ви глези с подаръци и проявява внимание само когато изпълнявате молбите му или го подкрепяте в трудни моменти. Но веднага щом поискате помощ, той изчезва.

Животът с нарцисист е предизвикателство, което може значително да повлияе на вашето психическо и емоционално здраве. Ако разпознаете своя партньор в тези знаци, важно е да помислите как да се предпазите. Не забравяйте, че вашите чувства и нужди са важни и вие заслужавате връзка, изградена на взаимно уважение и подкрепа.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес