5 най-чести манипулации във връзките, които трябва да разпознаете навреме

1925
5 най-чести манипулации във връзките, които трябва да разпознаете навреме
Снимка: Pexels

Манипулацията, независимо дали ни харесва или не, е част от почти всяка връзка. Най-вероятно и вие сте се сблъсквали с тях и не непременно в статуса на жертва. Често използваме "черни трикове", без да го осъзнаваме. За да изведете отношенията си на ново ниво на осъзнаване и най-накрая да се почувствате щастливи, трябва да се научите да разпознавате тези манипулации.

1. Манипулиране с мълчанието

Мълчанието е един от начините за избягване на конфликти и неприятни емоции в отношенията. Човек, използващ тази тактика, се опитва да заглуши конфликтите или да се скрие от неприятни проблеми. Това обаче не помага за разрешаването на конфликти, а напротив, създава напрежение в двойката. За да се справите с тази манипулация, е важно да осъзнаете, че трудните теми няма да изчезнат, а незадоволените нужди само ще се увеличат.

Още: Ако сте самотни: 5 трика да предизвикате късмета си в любовта

2. Манипулиране на хора с ниското самочувствие

Когато човек има чувство за малоценност, той става по-податлив на манипулация. Партньорът може да открие слабостите и да ги използва, за да укрепи позицията си. Чували ли сте фразите: "Ти си нищо без мен" или "Не можеш да направиш нищо без мен"? Надяваме се, че не. За да устоите на тези манипулации, е важно да развиете самочувствие и да осъзнаете своята стойност, независимо от мнението на другите.

3. Манипулиране на настроението

Манипулирането на настроението често се проявява в конфликти, когато единият партньор започва да обвинява другия за своите емоционални реакции. Фрази като: "Да, изпуснах нервите си, но ти ме провокира с поведението си!" Въпреки това е важно да кажем това; никой от нас не е отговорен за чувствата на друг човек. За да се отървете от тази манипулация във взаимоотношенията, е важно всички участници да се научат да регулират собствените си (отново не чуждите) емоции и да говорят открито за личните нужди и очаквания.

Още: Как да запазим здравословна връзката си през целия ни живот

4. Манипулация на чувството за вина

Това е начин да се контролират действията на друг човек, като се възлага пълна отговорност за случващото се върху него. Манипулаторът може да обвинява жертвата и да я кара да се чувства виновна за различни ситуации. Момчетата често ще кажат нещо като: "Опитах толкова много, но ти развали всичко!". За да не станете жертва на тази манипулация, трябва първо да я разпознаете навреме, с това сега няма да имате проблеми. Ако вашият партньор оказва натиск върху чувството за вина, за да наклони ситуацията в своя полза, тогава знайте, че това е грозна манипулация.

5. Любовна манипулация

Изглежда, че любовта не може да бъде наранена, но в действителност често се случва партньорът да я използва като оръжие. Използват се формулировки като: "Но ако ме обичаше, щеше да...", "Ако ме обичаш, тогава...". Манипулаторът може да изисква жертви на време, интереси и комфорт, поставяйки под въпрос самия факт, че го обичате. Истинската любов обаче не трябва да се свързва с очаквания и изисквания. Здравите взаимоотношения се основават на взаимно уважение и подкрепа. Важно е да се научите как да поставяте лични граници, защото такива връзки няма да продължат дълго.

Още: Кои са най-лошите грешки в една любовна връзка?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

3 май 2024 - какво не трябва да се прави на този ден, за да НЕ плачете 40 дни след това

Ходи ли се на гробища на Великден?

Разпети петък 2024 - какво НЕ трябва да се прави днес

Разпети петък е! Кажете тази молитва днес

Стихотворение за 3 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 3 май 2024

Таро хороскоп за 3 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com