5-те ранни сигнала, които разпознават ИНФАРКТ

4182
5-те ранни сигнала, които разпознават ИНФАРКТ
Снимка: https://unsplash.com

Инфарктът е опасно и често срещано състояние при все по-млади хора. Преди години обикновено инсултът и инфарктът се смятаха за рискови при хората над 50 години, но в съвремието ни те засягат все по-често и хора на около 30-35-годишна възраст. Инфарктът може да доведе дори до смърт и затова от изключително значение е своевременната намеса на лекарски екип. Затова трябва да сме наясно със симптомите и да действаме адекватно при евентуална такава ситуация.

Как да разпознаем прииждащ инфаркт?

Много хора са на мнение, че той покосява изведнъж и няма признаци преди сърдечния удар, но това не е съвсем така. Някои промени в организма и поведението ни могат да предскажат прииждащ инфаркт. Обикновено тялото се опитва да се справи само, но трудно устоява на напрежението. Ето на какви признаци трябва да обърнем особено внимание:

•    Нарушен сън

Много рядко можем да свържем безсънието със сърдечни заболявания, но нарушеният сън може да индикира за инфаркт. Статиските сочат, че около 50% от жените, които са се сблъскали с инфаркта, са страдали от хронично нарушение на съня. Този признак се свързва с влошено кръвоснабдяване, развиване на хипоксия и хормонален дисбаланс. Присъщи са също тревожност, нервност и силна умора.

•    Затруднено или ускорено дишане

Ако усещате, че ви става все по-трудно да си поемете въздух или пък започвате да дишате все по-често и ускорено без причина, то това се смята за един от най-първите симптоми на сърдечната недостатъчност, който се среща при 40% от хората.

•    Промяна в нивата на киселинност в стомаха

Ако се появят симптоми като киселини, повръщане, спазми, хипохондрия в по-дългосрочен план, трябва да се консултирате със специалист, тъй като това също може да е ранен симптом на инфаркта. Храносмилателната система първа изразява реакцията си при сърдечна недостатъчност. Често тези симптоми не се свързват със сърцето, особено от жените, тъй като те ги придават на неправилно хранене, неразположение, строги диети и др.

•    Студена пот

Избиването на студена пот по челото може да е симптом на сърдечен пристъп или заболявания на сърцето. Това се получава, когато се претоварят мускулите на миокарда, тялото се опитва да контролира температурата и премахва излишните течности чрез избиването на студена пот. Редом с изпотяването може да има и симптоми като гадене, високо кръвно и др.

•    Болки в ръцете и шията

Болките в ръцете и шията може да смятате, че са породени от претоварване, неправилна стойка или друга причина, но е факт, че рядко се свързват със сърдечни заболявания. В този случай само специалист след проведените нужни изследвания може да потвърди дали те са симптом на инфаркт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Колко е дълъг тунелът под Ламанша

5 правила за отслабване без излишен стрес

Как е истинското име на Джордж Оруел

Внезапен прилив на сили и още 5 феномена, които се случват на човек преди края му

Кой е най-големият град на остров Гренландия

Кой е най-големият град в Шотландия

Смъртоносен капан: защо котките не трябва да се доближават до прозорци с PVC дограма

3 вида горски плодове за намаляване на мазнините по корема

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com