7 невероятни начина, по които любовта трансформира мозъка ви, според науката

3580
7 невероятни начина, по които любовта трансформира мозъка ви, според науката
Снимка: Pexels

Когато се влюбваме, често си мислим за чудесата, които любовта прави на сърцето и душата ни. Но има и друг орган, който е силно засегнат от вашите любовни взаимоотношения: мозъкът ви.

И това далеч надхвърля усещането за емоции от весели любовни песни и изпълнени със сърца емоджи текстове. Когато се влюбвате до уши в някого, някои части от мозъка ви се активират, а други се изключват. Всичко е свързано с науката за любовта.

Точно така - любовта, както романтична, така и родителска, всъщност променя начина, по който мислите.

Ето как мозъкът ви се справя с вашата романтика, според науката за любовта:

1. Чувствате се зависими.

Чували ли сте някога, че любовта е наркотик? Е, може да има истина в това. Мозъкът ви съхранява тези силно страстни чувства, използвайки същата система, която се активира, когато човек е пристрастен към наркотици, от еуфорията, която изпитвате до желанието си за още. Разбира се, това може да е много по-здравословна зависимост, но нека се изправим пред фактите, нали? Вие сте наркоман. 

2. Започвате да мислите за двама.

Вече не е само „аз, аз, аз“. Сега има двама, за които да помислите - и мозъкът ви автоматично ще приеме промените.

От раждането сме свързани с нашите майки и за изненада на учените връзката се трансформира и променя с всяка връзка, която имаме. Връзката, която споделяте с партньора или децата си, е много по-дълбока, отколкото изглежда отвън.

Как да поддържаме връзката си с пет лесни стъпки

Подобно на много хора, вие искате да поддържате връзката си щастлива, но всъщност не сте сигурни какво да правите. Да научите как да по...

Скорошно проучване свързва използването на местоимения от първо лице в единствено число (аз, аз и аз) с по-високи нива на депресия, отколкото тези, които казват „ние“ и „нас“. Още доказателство, че здравословните връзки са безценни. 

3. Обичате по-дълго (и ставате по-мъдри).

Влюбването е толкова полезно за сърцето ви, колкото и за психическото ви здраве. Влюбените отчитат по-високи нива на допамин, който е свързан с удоволствие, желание и еуфория. Проучванията съобщават, че хората в положителни, здравословни връзки живеят по-дълго, са по-щастливи, по-мъдри и имат по-добро психично здраве. 

4. Подкрепяте повече.

Едно от най-големите предимства на влюбването - и оставането - в любовта е, че ще научите какво всъщност е да бъдеш подкрепян (и да подкрепяш) друг човек. Изграждането на доверие в една връзка е от решаващо значение. И мозъкът ви ви помага с това.

Ако правите тези 9 неща, ще имате щастлива връзка

Как да изградим стабилна връзка? Това е въпросът, чийто отговор някои хора така и не успяват да намерят през целия си живот. Известния...

Чрез ядрено-магнитен резонанс изследователите са установили, че когато се влюбим, фронталната кора - зоната на мозъка, която отговаря за преценката - се изключва. Така че, когато сме влюбени, е по-малко вероятно да бъдем критични или скептични към човека, за когото се интересуваме. 

5. Освобождавате стреса.

Някои от нас може да объркат тези пеперуди около първата ви целувка - но няма начин мозъкът ви да забрави как е почувствал първо да бъде докоснат от някой, в когото сте влюбен.

Ето напълно лудата част: в здравословни връзки е достатъчно да държите ръката на партньора си, за да не се стресирате, да понижите кръвното си налягане, да облекчите физическата си болка и да подобрите здравето си. Здравословната, насърчителна връзка всъщност променя мозъчната ви функция. 

6. Направо греете!

Какво се случва с тялото ви, когато се влюбите

Когато се влюбят, хората могат да преобърнат живота си с главата надолу - от поведението до най-важните си приоритети. Ето какво се слу...

Чудите се какъв е ключът към дълголетието във връзката? Учените го откриха. В проучване, което оценява двойки, които се определят като „лудо влюбени“, учените установяват, че центровете за възнаграждение на мозъка им светват, след като просто са разгледали снимка на съпруга си. 

7. Чувствате се в безопасност.

Подобно на първите връзки, които бебетата правят с майките си, във връзката ви ще се появи чувството за сигурност. С напредването на възрастта и промяната тялото ви всъщност си спомня мозъчните цикли и етапи, през които сте преминали през младостта си, така че когато се почувствате отново свързани с вашето бебе, тези чувства на сигурност и доволство ще се върнат отново.

Изследванията също така показват, че когато изпитваме любов към някого, това изключва частта от мозъка ни, която контролира страха и негативните емоции.

Всичко това обаче няма значение,когато пулсът се учести от докосването или погледа на любимия човек. Все пак търсете баланса във влюбването и в своята връзка. Защото точно,  както един пристрастен, така и вие много лесно може да изгубите себе си в своя „наркотик“. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо носът и други части на тялото сърбят: възможни причини и народни предзнаменования

Ражда се нова ера! Ретрограден Плутон и преход на Плутон от Козирог към Водолей до 19 ноември

4 зодии, които ще намерят любовта през втората половина на 2024 г

8-те най-популярни въпроса за секса в интернет

Кои са най-големите притоци на Марица?

6 тайни за перфектните пържени яйца

14 храни, които не трябва да приемате за закуска, за да не навредите на тялото си?

Ето защо диетата без глутен не е полезна за всеки

Полезно както у дома, така и в градината: 7 варианта за използване на утайката от кафе

3 зодии, на които е писано да срещнат истинската любов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com