7 признака, че миете косата си по-често от необходимото

5614
7 признака, че миете косата си по-често от необходимото
Снимка: iStock

Има хора, които мият косата си всеки ден, а някои щастливци го правят веднъж седмично. Може би си мислите, че ежедневното миене на косата я прави чиста и здрава, често е точно обратното. Ето няколко признака, които ще ви помогнат да разберете, че прекалявате с миенето на косата:

1. ЗАСИЛВАНЕ НА КОСОПАДА
Капенето на косата е съвсем естествен процес, но ако това се засилва, може би причината е в прекаляването с шампоана. Честото използване на шампоан отстранява естествените мазнини, произведени от скалпа, засягайки микробиома му. Когато скалпът не е в баланс, това пречи на растежа на нова коса, прави я по-крехка и води до загубата й. За да поддържате баланса на микробиома, се препоръчва да използвате меки шампоани без сулфат и да я миете по-рядко.

2. ПОВЕЧЕ ЦЪФТЯЩИ КРАИЩА
Редовното подстригване на косата я поддържа здрава и без цъфтящи краища, но честото миене води до обратното. Мократа коса е много крехка и по-склонна към накъсване. Колкото повече я миете, толкова по-често цъфти. Прекаленото миене и агресивното изсушаване с кърпа извлича влагата от косата, което води до сухи краища.

Основните грешки, които допускаме при поддържането на косата

Всички искаме красива и здрава коса, но често поради невежество, лоши навици, бързане или митове около грижата за косата я излагаме на ...

3. ИЗГЛЕЖДА ПО-МАЗНА ОТ ОБИКНОВЕНО
Макар шампоанът прави косата ви по-чиста и лъскава, всъщност често я оставя по-мазна. Ако прекалявате с миенето, се стига до свръхпроизводство на мазнини в скалпа. Ако миете косата си по-рядко, ще я поддържате по-дълго време чиста, а и така тренирате мастните си жлези да произвеждат по-малко мазнина. 

4. ИЗГЛЕЖДА ПО-МАЛКО БЛЕСТЯЩА
Ако забележите, че косата ви изглежда по-малко лъскава, може би има нужда от почивка от миенето. Постоянната липса на влага може да повлияе на текстурата й и да я направи по-малко блестяща и лъскава. 

5. ЦВЕТЪТ НА КОСАТА ИЗБЛЕДНЯВА ПО-БЪРЗО
Ако боядисвате косата си, честото миене прави цвета й по-блед. Шампоаните са причина цветът да “падне” по-бързо. Препоръчително е да я миете на 2-3 дни и да използвате специални продукти за боядисана коса.

6. КОСАТА ИЗГЛЕЖДА КЪДРАВА
Ако косата ви се накъдря, това е знак, че прекалявате с шампоана. Косата обикновено се уврежда заради боядисване или топлина, а измиването я прави още по-крехка. За да “укротите” къдриците, измивайте я до 2-3 пъти седмично и ползвайте спрей за възстановяване, за да я съживите.

7. ЗАПЛИТА СЕ ЛЕСНО
Ежедневното миене на косата кара кутикулата на косата ви да остане отворена, което я прави по-чуплива и суха. Това води до заплитане. Когато я решите, гребенът и четката могат често да “засядат”, което допълнително я уврежда. 

ТОП 5 на най-добрите домашни маски за красива коса

Важно! Преди да използвате каквито и да било естествени съставки и техните смеси, си струва предварително да тествате за алергична реак...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 грешки, които туристите допускат по време на пътуване

Съвместими ли сте? 3 типа сексуален темперамент във връзките

Няма магия: жените с тези качества винаги имат много почитатели

3 неочевидни признака, че шефът ви е психопат

Как да манипулираме манипулаторите?

Има ли прилика: Как е изглеждал истинският султан Сюлейман в живота?

Те крадат младостта ви: 6 навика за красота, които трябва да забравите до 40-годишна възраст

Тези зодии са любимци на всички

Защо се появяват синини по ръцете без причина?

Кошмарни: Тези зодии постоянно променят настроението си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com