7 въпроса и техните отговори за бозайниците

2891
7 въпроса и техните отговори за бозайниците
Снимка: Pixabay

Бозайниците могат да правят невероятни неща! Този списък ще отговори на вашите въпроси относно летящите, отровните, наистина бързите и миризливите.

Какво е бозайник?

Бозайниците са клас животни. Те имат определени черти, които ги отличават от животни в други класове, като риби, влечуги и земноводни. Всички бозайници споделят две характеристики: всички те хранят малките си с мляко от млечните жлези и всички имат коса. Почти всички са топлокръвни, което означава, че поддържат вътрешността на тялото си при постоянна температура. Те правят това, като генерират собствена топлина, когато са в по-хладна среда и като се охлаждат, когато са в по-гореща среда. За разлика от влечугите, които седят на слънчева светлина, за да регулират телесната си температура, бозайниците се събуждат и са готови за работа! Като цяло, бозайниците прекарват много повече време в отглеждането и обучението на малките си, отколкото другите животни. Някои примери за бозайници включват човекоподобни маймуни, прилепи, лъвове, мишки, лосове, аардварк, бобри, слонове, горили, панди, хамстери, кучета, котки, коне, китове и делфини. Хората, като примати, също са бозайници.

Има три вида бозайници: плацентарни бозайници, еднопроходни и торбести. Плацентарните бозайници са тези, чиито малки се раждат живи и в относително напреднал стадий. Преди раждането малките се хранят чрез плацента, която е специализиран ембрионален орган, който е прикрепен към матката на майката и доставя кислород и хранителни вещества на растящите малки. Повечето бозайници са плацентарни, включително котки, кучета, коне и хора. Еднопроходните са яйцеснасящи бозайници. Те включват ехидните (бодливи мравояди) и птицечовката. Торбестите раждат малките си в незряло състояние и повечето женски торбести имат торбички, в които да носят и кърмят малките си. Някои торбести включват коала, кенгуру и нумбат. Някои бозайници, като крави, коне и панди, са растителноядни (тревопасни). Други, включително тигри, лъвове и китове, са месоядни (месоядни). Други бозайници, включително мечките, ядат комбинация от растения и месо (всеядни).

Първите бозайници на Земята са били дълголетни мързеливци

Кои бозайници летят?

Има само един бозайник, който лети: прилепът. Повечето прилепи са нощни, което означава, че спят през деня и са най-активни на зазоряване, здрач или през нощта. През деня прилепите спят, като висят с главата надолу на групи, наречени корени. Повечето прилепи, наречени микроприлепи, ядат летящи насекоми, като молци и мухи, но други ядат малки бозайници, включително мишки. Някои прилепи, които се хранят с насекоми, могат да кацнат на земята и да преследват насекоми, които обитават листни отпадъци или мръсотия. Един от тези прилепи, бледият прилеп, се храни със скорпиони и големи стоножки. Други ядат риба или се хранят с кръв от добитък. Най-големите прилепи са мегаприлепите, които се хранят предимно с плодове.

Има ли отровни бозайници?

Първо, нека изясним, че думата отровни се отнася до организми, които отделят токсини, когато ги ядете, докато отровни се отнася до организми, които инжектират токсини във вас, когато например ви ухапят. Така че ще приемем, че всъщност питате за отровни бозайници.

Отровните бозайници произвеждат — познахте! — отрова, токсичен химикал в слюнката си. Те използват отровата си, за да убият плячка или да се защитят от хищници. Те включват мъжката птицечовка, няколко вида земеровки и соленодон, нощно животно, което рови в дупки, което прилича на голяма земеровка. Отровните бозайници са рядкост. (Има много повече видове отровни влечуги като змии и земноводни.)

Кой бозайник е най-бързият?

Гепардът може да тича със скорост до 70 мили (110 километра) в час, което го прави най-бързият бозайник в света. Гепардите ускоряват от 0 до 45 мили (72 километра) в час само за две секунди, достигайки максималната си скорост до 300 ярда (274 метра). Частите на тялото му са създадени за скорост: големи ноздри, бели дробове, черен дроб, сърце и надбъбречни жлези дават на гепарда способността да реагира на околната среда и да преследва плячка. Неговото дълго, тънко тяло е гъвкаво и се извива като камшик, когато трябва да направи огромни изблици на ускорение - обикновено, за да преследва антилопа или да избяга от челюстите на глутница хиени. Специални подложки за лапи и неприбиращи се нокти осигуряват сцепление при спринт.

Гепардът живее в откритите савани на югозападна Азия и Африка, където има много място за бягане, скитане, и ловува плячката си. Майките гепарди прекарват много време в обучение на малките си как да ловуват дивеч. Майките носят малки, живи антилопи - като газели или импали - на малките и ги пускат, за да могат да ги преследват и хващат. Гепардът обикновено ловува през деня, като предпочита рано сутрин или рано вечер, но е активен и през лунните нощи. Гепардите общуват чрез мъркане, съскане, скимтене и ръмжене.

Топ 5 на защитените бозайници в България

Кой бозайник е най-бавен?

Ленивецът е най-бавният бозайник на Земята. Прекарва по-голямата част от времето си сам, висящ на клоните на дърветата, където яде издънки и листа, спи (до 15 часа на ден!), чифтосва се и ражда. Ленивецът се държи за клоните на дърветата със силни, извити нокти, които са на всеки от четирите му крака. Това е нощно същество, което се движи бавно, понякога търсейки храна за насекоми. Ленивците имат къса, плоска глава, големи очи, къса муцуна, къса опашка, дълги крака и малки уши. Те живеят в Централна и Южна Америка.

Кой бозайник прекарва най-много време в сън?

Западноевропейският таралеж прекарва по-голямата част от живота си в сън. Изгражда гнездо от трева и листа сред корени на дървета или под храст и прекарва около 18 часа на ден през летните месеци. Събужда се през нощта, за да се храни, надушвайки червеи, насекоми, охлюви и змии за вечерята си. През зимните месеци заспива зимен сън. Когато спи или усети опасност, таралежът се навива на стегната бодлива топка за защита. Сродни същества, включително ленивци, броненосци и опосуми, спят почти толкова дълго, колкото таралежите – натрупвайки до 17 часа всеки ден! Други животни, които спят много, са сънливите (около 17 часа), коалите (около 15 часа) и всички видове котки, включително домашните котки.

Кой бозайник е най-вонящ?

Ако някога сте били в зоопарк, може да си помислите, че някои от големите животни, като слонове и мечки, са най-вонящите. Но титлата за най-вонящ бозайник отива при един от по-малките бозайници, раирания скункс. Това черно-бяло същество пръска зловонна, мускусна течност като защита срещу хищници. Повечето диви скунксове пръскат само когато са наранени или нападнати, като защитен механизъм. Ароматът им е съставен от химичен състав, който може да се отдели от едната или и двете им анални жлези. Те могат да насочат жлезите си към цел на разстояние до 15 фута (4,5 метра) с голяма точност, но, за щастие на нас, хората, те са склонни да предупреждават малко предварително: за да сигнализират, че са ядосани или уплашени, те често щракват предните крака, месят земята като котка и държат опашката си изправена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да се преборим с чувството за вина?

Кои обичаи задължително се спазват на Лазаровден за късмет?

Откриха череши с мистериозна течност на 250 г. в скривалище на Джордж Вашингтон

Как се пише: озадачен или озадъчен?

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com