8 вредни комбинации от храни, които ядем ежедневно

737
8 вредни комбинации от храни, които ядем ежедневно
Снимка: Reinhard Thrainer / Pixabay

Макарони със сирене, извара и сладко - какво по-познато, по-вкусно... и по-здравословно? Нека да разберем защо някои любими ястия трябва да бъдат включени по-рядко във вашата диета.

Месо и картофи

Тази комбинация далеч не е най-доброто решение. Високото съдържание на нишесте в картофите е слабо съвместимо с животинските протеини, намиращи се в месото. Повишеното образуване на газове, подуване на корема и други симптоми на дискомфорт поради храносмилателни разстройства са почти гарантирани след такава вечеря. Оптималната гарнитура, която се сервира най-добре с месо, са зеленчуци без скорбяла (всички видове зеле, чушки, патладжани, целина или аспержи). Грубите диетични фибри, на които са богати тези видове зеленчуци, помагат за прочистване на червата.

Кои вредни комбинации храни ядем всекидневно?

Пилешко месо с гъби             

Въпреки че и двете храни са протеинови, техният състав е значително различен и нашият стомашно-чревен тракт изисква различни концентрации от различни храносмилателни ензими, за да ги абсорбира. Така натоварването на тялото ще бъде твърде голямо. „Златното“ правило на диетолозите гласи: трябва да консумирате един вид протеин на хранене.

Бекон и яйца

Закуска, която включва яйца (пържени , поширани, варени) е страхотна идея: „добрият” холестерол, лецитинът, мазнините и протеините са успешно съчетани в този продукт. Беконът с високо съдържание на мазнини обаче добавя значителни количества наситени мазнини към това ястие, което може да увеличи риска от влошаване на сърдечно заболяване. Беконът, както всяко друго червено месо, повишава риска от инсулт и рак на панкреаса.

Макарони и сирене с кетчуп

Пастата съдържа нишестени въглехидрати, а кетчупът или доматеният сос съдържат киселина от доматите. Протеиновата добавка под формата на сирене прави тази храна още по-трудна за смилане.

Най-странните комбинации от храни, които хората по света обожават - не са за всеки!

Зърнена закуска с портокалов сок

Царевичните люспи се считат за бързи въглехидрати поради високото си съдържание на захар. Не се препоръчва да ядете такива ястия на празен стомах сутрин, тоест за закуска. Причината е високото производство на инсулин в организма в отговор на притока на глюкоза и скок в нивата на кръвната захар. Ако се измият с портокалов сок, люспите ще се усвояват по-бавно, което ще причини стомашен дискомфорт.

Банани с мляко

Най-простият и любим на децата коктейл е банан, разбит с миксер или блендер с мляко. Но си струва да запомните, че бананите са една четвърт захар, а млякото е 20%. По този начин нежеланият скок на инсулина в кръвта е почти неизбежен.

Кафе с ликьор или друга алкохолна напитка

Кофеинът маскира действието на алкохола, но не го неутрализира. Чаша капучино или еспресо ни дава бодрост и енергия за 5-6 часа, като през този период тялото се дехидратира. В резултат на това любителите на тази напитка изпитват безсъние и тахикардия.

Извара със сладко

Като правило, противопоказание за консумация на извара може да бъде алергия към млечен протеин, индивидуална непоносимост, атеросклероза или тежко бъбречно заболяване. Всички останали могат да ядат извара без страх и с удоволствие. Но при добавяне на конфитюр или консерви, ястието предизвиква забележимо освобождаване на инсулин, което впоследствие води до отлагане на мазнини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com