Ако срещнете мечка в гората – ето как да се защитите!

13874
Ако срещнете мечка в гората – ето как да се защитите!
Снимка: iStock

Мечката изключително рядко напада човек: само ако е обезпокоена в зимната си бърлога, ранена или изненадана с плячка. Най-опасни са мечките-майки, чиито малки са наблизо. За да избегнете среща с мечка в гората, действайте по следния начин.

Вдигайте шум, пейте, говорете високо или завържете звънец на раницата си. Ако е възможно, ходете с група. Винаги се старайте да „уведомите“ мечката къде се намирате. Не се доближавайте до останките от мъртви животни, риба или друга разложена животинска храна. Това може е плячка на самата мечка. Запомнете: мечка, обезпокоена близо до плячката си, в повечето случаи преминава в нападение!

Общи поведенчески характеристики на мечките

Отбранителното поведение на мечката обикновено е следствие от факта, че сте нарушили границите на личната й територия, изплашили сте я или смутили. Отбраняваща се мечка ви възприема като заплаха за себе си и своите малки или може би просто защитава храната си от вас.

Опасни ли са мечките в Европа? Ето колко често се случват нападения

Как да избегнете опасни ситуации при среща с мечка?

Спрете, запазете спокойствие и преценете ситуацията. Ако мечката не е забелязала вашето присъствие, можете да си тръгнете незабелязано; направете го тихо, в момент, когато тя не гледа във вашата посока. Наблюдавайте я внимателно. Заобиколете я, като опишете широка дъга, или се върнете по същия път, по който сте дошли. Най-често самата мечка ви избягва и вие не подозирате, че тя е наблизо.

Опитайте да не изглеждате заплашително, спрете. Говорете уверено. Ако приближи или се изправи на задните си крака, за да ви види по-добре или подуши, това е добре - изправена мечка със спуснати лапи обикновено показва любопитство и не е опасна. Можете бавно да се отдръпнете, но ако започне да ви следва, спрете и останете на мястото си. Не викайте и не хвърляйте нищо по нея.

Никога не бягайте! Не можете да й избягате – кафявата мечка развива 56 км/ч.

Човешко поведение при пряко нападение от мечка

Ако мечката се приближи твърде близо, не правете крачка назад! Говорете със спокоен глас. Ако животното спре да се доближава, опитайте да увеличите разстоянието помежду ви. На този етап всяка мечка най-вероятно ще откаже да продължи срещата и ще напусне - освен, ако не е агресивна.

Ако това е агресивна, хищническа атака, ваш ред е да действате агресивно. Покажете на мечката, че ще се биете, ако тя нападне. Колкото е по-упорита, толкова по-агресивно трябва да реагирате. Повишете глас, чукайте по дърветата. Използвайте гръмки инструменти. Обаче, никога не имитирайте ръмжене на мечка и не викайте пронизително.

Мечка слезе посред бял ден в габровско село

Гледайте мечката право в очите. Предизвикайте я. Опитайте се да изглеждате по-едри и високи, отколкото сте в действителност. Тропнете с крак, докато правите крачка или две към мечката. Бавно се издигнете по-високо: застанете на дънер или камък. Заплашвайте мечката с всеки предмет, който ви попадне под ръка. Запомнете: повечето мечешки нападения спират внезапно!

Ако сте разбрали, че това е нападение с отбранителна цел, паднете на земята в последния момент. Легнете по корем с леко разтворени крака или се свийте на топка. Покрийте главата си, като кръстосате пръсти в задната част на главата. В тази позиция защитавате лицето и шията си. Мечките често се опитват да ударят лицето, ако то не е защитено. Ако мечката ви преобърне по гръб, продължете да се търкаляте на земята, докато се върнете в позиция с лице надолу, за да защитите стомаха и жизненоважните си органи. Носенето на раница ще ви помогне да осигурите известна защита на гърба и врата си.

Не се бийте и не крещете! Стойте неподвижни възможно най-дълго. Ако се движите и мечката ви види или чуе, може да се върне и да поднови нападението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com