Опасни ли са мечките в Европа? Ето колко често се случват нападения

6661
Опасни ли са мечките в Европа? Ето колко често се случват нападения
Снимка: iStock

Трагичният инцидент в Италия привлече вниманието към опасността от мечките в населените региони на цяла Европа. До каква степен те представляват истинска заплаха за човека?

Колко голяма е популацията на кафявите мечки в Европа?

Според WWF в момента на територията на Европа има общо 10 големи популации и близо 17 000 кафяви мечки. Повече от 7500 от тях живеят в региона на Карпатите и най-вече в Румъния, пише германската обществена медия ZDF. В Западните Балкани и в Скандинавия също има голяма популация на мечки. В България, Гърция и Сърбия има общо между 460 и 660 свободно живеещи кафяви мечки. 

Колко често се случват нападения на мечки? 

Срещите с мечки в горите на Европа могат да са много опасни, както демонстрира и инцидентът от италианската област Трентино. Между 2000 и 2019 година в Европа са регистрирани 291 случая на нападение от мечка, съобщава международно проучване в реномирания журнал “Nature”. Държавите в Европа с най-много такива инциденти в периода от 2000 до 2015 година са Румъния (131), Словакия (54) и Швеция (28), пише ZDF.

През юни 2022 година в Словакия имаше четири поредни инцидента в рамките на няколко дни и в тях имаше ранени хора. През 2019 година в Румъния са загинали осем души след нападения на мечки. Изолирани случаи са регистрирани и във Франция, Испания и Италия, обяснява германската медия.

Биоложката Антье Хенкелман казва пред ZDF, че при такива инциденти обикновено животните са се чувствали застрашени или са защитавали малките си. Такъв е бил и случаят в Италия.

Какъв е рискът от случайна среща? 

“По принцип кафявите мечки са много предпазливи животни. Отбягват хората, защото изключителните им обоняние и слух ги предупреждават, че са в опасна за тях близост до хора”, казва Мориц Клозе от WWF пред германската медия. “Ако следвате определени правила и се държите по съответен начин, рискът от нападение е малък”.

Биоложката Хенкелман също смята, че шансът да попаднете на мечка или да бъдете нападнат е много малък. „Ако човек си пее или говори на висок глас, когато се движи из райони, обитавани от мечки, животните изобщо няма да ви доближат“, обяснява тя.

Как да се държим, ако срещнем мечка? 

Ако все пак се натъкнете на мечка, важно е да се запази спокойствие и да не се правят резки или агресивни движения. В никакъв случай не се опитвайте да бягате или да плашите животното, като хвърляте по него камъни или други предмети, съветва биоложката Хенкелман. Трябва да се избягват всички действия, които биха могли да накарат животното да се почувства застрашено. Най-добре е човек да се оттегли бавно и да даде възможност на мечката да продължи по пътя си необезпокоявано. Ако има белези, че мечката се готви за нападение, най-добре е да се легне по корем на земята с ръце на тила и да не се мърда, докато опасността не отмине.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Италия привиква руския посланик, след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си тази нощ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа