"Безобидни" навици, които вредят на здравето ни: Как да ги избегнем

1645
"Безобидни" навици, които вредят на здравето ни: Как да ги избегнем
Снимка: iStock/Guliver

Отказването от вредни навици може да бъде непосилна задача, но е от съществено значение за нашето здраве. Понякога обаче сме склонни да вярваме, че определени навици са полезни за нас, въпреки че те всъщност могат да ни навредят.

Тук ще разгледаме някои от ежедневните ни навици, които вредят на здравето ни и как да ги избегнем.

Още: 5 навика, които унищожават мозъка ви

Предотвратяване на кихането

Когато се стараем да задържим кихането, като запушим устата и носа си, въвеждаме голямо напрежение в черепното пространство. Това може да навреди на кръвоносния поток към мозъка и да предизвика проблеми като главоболие и нарушения на слуха. Вместо това е по-добре да кихаме спокойно, като покрием устата си. Винаги е добре да използваме кърпичка или сгъвката на лакътя, вместо дланта си. Това е добре както за нашето здраве, така и за здравето на околните.

Употребата на парфюм

Голяма част от парфюмите, които използваме в ежедневието си, съдържат синтетични вещества, които могат да предизвикат главоболие, гадене и сънливост. Освен това те могат да раздразнят кожата, очите и дихателните пътища. Започнете да използвате етерични масла, които са по-естествени и по-щадящи за здравето.

Съхраняване на храна в пластмасови кутии

Много от пластмасовите кутии, които използваме за съхранение на храна, съдържат вредни химикали, които могат да проникнат в храната и да засегнат ендокринната ни система. По-добре е да съхраняваме храната в стъклени или стоманени съдове, които са по-безопасни за здравето. Ако все пак предпочитате да използвате пластмасови кутии, то преди да ги закупите се информирайте, дали не съдържат вредни химикали.

Миенето на зъбите веднага след ядене

Зъбите ни стават по-уязвими след приемане на храна, особено ако тя е кисела. Миенето на зъбите веднага след ядене може да увеличи износването на емайла на зъбите и да доведе до чувствителност. По-добре е да изчакаме най-малко 30 минути преди да почистим зъбите си.

Използването на антибактериален сапун прекалено често

Антибактериалните сапуни могат да убият полезните бактерии на кожата ни и да намалят нашата естествена защита. Вместо това изберете нежни почистващи продукти, които не са толкова агресивни към кожата.

Носенето на тесни дрехи

Тесните дрехи могат да оказват натиск върху кожата и нервните окончания, което може да доведе до дискомфорт и проблеми с нервната система. Избирайте по-свободно облекло, което не ограничава движението и не вреди на тялото ви.

Още: 5 токсични сутрешни навика, от които да се откажете

Пиенето на прясно изцеден сок

Прясно изцедените сокове са богати на витамини и минерали, но трябва да бъдем внимателни с тях, особено ако имаме заболявания като наднормено тегло или диабет. Някои сокове могат да бъдат силни алергени, особено за деца. Винаги се консултирайте с лекар преди да променяте начина си на хранене.

Съблюдавайки тези съвети, можем да намалим риска от различни здравословни проблеми и да подобрим качеството си на живот. Запомнете, че грижата за себе си е ключът към дълголетие и добро здраве. Тук с пълна сила важи поговорката: „Каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com