Ракията като лечебно средство***

32410
Ракията като лечебно средство***
Снимка: iStock

Приемаме, че ракията е национално българско алкохолно питие. Всъщност това е вид бренди, което се произвежда от различни плодове - сливи, грозде, кайсии, круши, дюли и др. Всички страни на Балканския полуостров смятат тази дестилирана напитка за свое национално питие.

Ракията като лечебно средство

Освен за аперитив, ракията от столетия се използва и като лечебно средство. Едва ли има дом, в който да не се е прилагала рецепта с ракия поне един път.

6 храни, които потискат апетита

Класическата рецепта за греяна ракия:

Сипете 500 мл ракия в подходящ съд и загрейте на котлона със 100 гр мед до кипване. Отстранете от огъня и съхранявайте в затворен съд. Консумирайте греяната ракия топла. Действа отпускащо за целия организъм. Облекчава кашлица и простудни заболявания.

Учените за ракията

Учени от БАН и Медицинския университет в София правят интересно изследване заедно с техни колеги от Копенхаген и Берн. Те считат, че ракията е много полезна за здравето, ако се приема в малки количества, т.е. 50-70 гр на вечер. Тази магическа напитка облекчава следните здравословни неразположения:

1. Бронхит

Пригответе си следната смес в домашни условия: ½ л ракия, 10 счукани зърна карамфил, 10 гр стрита медицинска дъвка, 5 гр нишадър и 5 гр боров терпентин. Смесете всички тези съставки добре и оставете 10 дни на хладно и тъмно място. Прецедете и консумирайте по 1 супена лъжица 30 минути преди всяко хранене.

Ето колко точно вода трябва да приемаш всеки ден

2. Кашлица

Смесете 6 супени лъжици ракия, 1 супена лъжица олио и 1 чаена лъжица сода бикарбонат. Разбъркайте добре и консумирайте по 1 супена лъжица 2 часа преди ядене, докато кашлицата отшуми.

3. Масаж при простудни заболявания

Разтворете 2 аспирина в 200 мл ракия. С тази смес масажирайте цялото тяло, като преди това сте го разтрили с вълнено парче плат за загряване.
Вместо аспирин може да разтворите в ракията около 30 гр камфор. След като разтриете тялото с тази смес, легнете с плътна завивка, докато се изпотите.

Този признак с кожата около очите може да издава диабет

4. Язва

Накиснете 4 супени лъжици жълт кантарион в 1 л ракия. Оставете на тъмно и хладно място за една седмица. Прецедете и консумирайте по 30 мл преди всяко хранене.

5. Подагра

Разтворете 10 гр зърна карамфил в ½ л ракия. След като съставките се разтворят, правете компреси на засегнатото място всяка вечер преди лягане.

Този симптом с езика издава предстоящ сърдечен удар

6. Киселини в стомаха

Основната причина за образуване на киселини в стомаха е неправилното хранене и консумацията на джънк фуд (вафли, снакс, чипс), които вредят на стомаха и предизвикват киселини. Ето как може да облекчите това неприятно състояние. Накиснете около 150 гр черни боровинки в ½ л ракия и оставете на тъмно за около 10 дни. При проблеми с киселини в стомаха, пийте по около 30 мл преди хранене.

7. Проблеми със зъбите

Ако страдате от болки в зъба или пародонтит, жабуркайте се с ракия. Тази напитка помага за дезинфекция на устната кухина и лекува началните стадии на пародонтит.

Тези напитки провокират язва на стомаха

*** Не забравяйте, че не трябва да превишавате дозата от 50 гр на ден. При сериозни здравословни проблеми ракията не може да замени лечение от специалист - обърнете се към лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com