Бързите закуски в различни страни по света

3496
 Бързите закуски в различни страни по света
Снимка: Nevena Mikec / Pixabay

1. „Пакора“ – Индия. Индийските бързи закуски са задължително с много подправки, цветове, миризми. И непременно нещо се приготвя не просто бързо, а супербързо. Например пакора. Взима се първия попаднал зеленчук или плод, потапя се в гъсто тесто от грахово брашно или леблебия (нахут) и се хвърля във врящо олио. След 3 минути пакората е готова! Просто трябва да изстине малко.

2. Херинга - Холандия. За холандците херингата е същото, което е за американците бургерът. В Холандия навсякъде има сергии за херинга, където предлагат прясна риба с лук и ябълки, с горчица и бял сос, пушена, пържена, в кифла, с кисела краставица или задушено зеле... Холандската херинга се яде цяла. Хванете рибата за опашката, наклонете главата си назад, отворете устата си по-широко и пускайте! Може би е желателно дори да се дъвче, но самите холандци невинаги имат време за това.

Закуските, които българинът най-често похапва

У нас най-уважавани си остават тестените изделия. Почти не познаваме човек, който да не е почитател на вкусните бабини тутманици, мекиц...

3. Пържени насекоми - Югоизточна Азия, Латинска Америка и Южна Африка. Насекомите са богат източник на протеини и чинията с тях по никакъв начин не отстъпва по хранителност на месото. Ако харесвате пържени бамбукови червеи с вкус на пуканки, заповядайте в Тайланд, Китай или Латинска Америка. Може би предпочитате пържени мравки - няма проблем, Колумбия ви очаква!

4. Смърдящо тофу - Югоизточна Азия. Не се учудвайте, ако по време на разходка в Тайланд или Малайзия ви удари силна миризма на гнилоч. Вероятно сте близо до павилион, който продава миризливо тофу. Всъщност това е смес от соева извара и соево мляко, които вече ферментират. Продавачите пържат вонящо тофу, мариноват го, задушават, пекат на скара и приготвят на пара. Понякога дори го предлагат във фунийки като сладолед!

5. „Квек-квек“ – Филипините. Квек-квек се разпознава по яркооранжевия цвят. Яйце от пъдпъдък. Първо се сварява, сетне се пържи в тесто, направено от семена на растението анато или куркума. Така се появява хрупкавата коричка. Доста често квек-квек се предлага на шишчета или насипно в хартиена торбичка.

6. „Елотес“ - Централна Америка. Какво й е толкова специално на царевицата? Откъдето и да погледнеш – кукуруз. Оказва се обаче, че всичко може да й е специално. Зависи как е сготвена. Например, мамулът може да се свари в обвивката и след това да се изпече на скара. В Куба, след като заври, се запържва в сирене и обилно се поръсва със смляно чили и лимонов сок. Никарагуанците го приготвят по същия начин - но сокът е от лайм. А мексиканците не само поръсват варена и печена царевица със сок от лайм, но и я заливат с майонеза, гарнират я със сирене и люти чушки.

3 ЛЕСНИ и невероятно ВКУСНИ закуски

Дали закуската е най-важното хранене за деня, от здравословна гледна точка, не е съвсем ясно. Много се спори на тази тема през последни...

7 „Тако“ – Мексико. На пръв поглед ястието не е нещо особено – питка-тортиля с увити мръвки и зеленчуци. Но... представете си, че от питката ви гледат нечии пържени очи. Гледката очевидно не е за хора със слаби сърца! Може да не са очи, а уши или език. Защото за пълнеж на тортилята се използва не само филе, но и карантии. Някои готвачи добавят например специални видове скакалци, гъсеници или ларви на мравки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com