Чудовищни земетресения липсват от архивите

39894
Чудовищни земетресения липсват от архивите
Снимка: Getty Images/Guliver

Според учените, Земята е била растърсвана от много по-силни земетресения, отколкото ние сме отчели и записали през последното столетие. Проучване показва, че повече от половината земетресения, които са били с магнитуд над 8.5 по Рихтер, които са станали през 19-ти век липсват от архивите. Учени се ровят из старите документи за намиране на сеизмологична активност на нашата планета, която се е състояла преди 1900г.

 Данните от проучването са изнесени на семинар в Сан Франциско. Според представители на Геоложкия Институт на САЩ, ако се опитате да направите статистика на земетресенията през 19-ти век, то записаните такива са много малко. Също така е известно, че тези с магнитуд над 8.5 предизвикват тотална разруха. За пример е посочено това в Индийския океан през 2004г, което предизвика смъртоносно цунами. Природното бедствие предизвика неимоверни щети и през 2010г. в Чили, както и това през 2011г. в Япония.

В АЕЦ Фукушима започва крайно опасна операция

Ликвидаторите на авариралата японска атомна централа Фукушима пристъпиха към крайно опасната операция за изваждането на горивните пръ...

Странното обаче е, че преди 20-ти век няма известни данни за големи земетресения. Сеизмометрите са въведени през 1900г., като веднага след като вече са на разположение на човечеството, силата на земетресенията започва да регистрира все по-голям ръст. Учените се ровят в историята с надежда да открият данни за природното бедствие в предишни векове. Според тях катастрофални земетресения, станали през 18-ти и 19-ти век не са записани в официалните регистри . Кандидат за такава катастрофа е това, което е ударило Камчатка през 1841г. При лабораторните и други изследвания се доказва, че то е било над 9-та степен по Рихтер. То е било регистрирано в каталозите като 8-ма степен, но всъщност коментарите са били, че е усетено на територията на половината земно кълбо.

Според изследователите, намирането на тези „загубени“ земетресения ще помогне да се определят евентуалните места, които са застрашени от бъдещи подобни катаклизми.  Те също са успели да създадат база данни за земетресения станали в периода от 10-ти до 20-ти век, като са се ровили из тонове исторически документи.

Япония нареди почистването на АЕЦ "Фукушима" да приключи до март 2014 г.

Премиерът на Япония Шиндзо Абе нареди демонтирането на последните два повредени реактора на АЕЦ „Фукушима-1” в Североизточн...

Според д-р Роджър Мъсън от Британския Гео Институт, тази база данни е като „предупреждение от историята“. Например аварията във Фукушима изненада всички, че на това място може да удари такова чудовищно цунами. Според д-р Мъсън, това се е случвало и преди, през 9-ти век, когато е имало подобно събитие. Друг пример бе това, което удари Хаити през 2010г. „Хората не бива да се изненадват, че на това място стана такова земетресение. Имало е подобно, на същото място, през 18-ти век“, коментира д-р Мъсън пред BBC.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com