До каква минусова температура може да работи хладилникът?

10047
До каква минусова температура може да работи хладилникът?
Снимка: iStock

Повечето потребители на тази бяла техника, без която не можем в дома си, считат, че колкото по-студено е помещението, в което се намира уредът, толкова по-лесно и бързо ще охлажда и съответно ще спестят средства от сметката за електрическа енергия. Това отчасти наистина е така и е препоръчително хладилникът да е далеч от отоплителни уреди, готварски печки и други източници на топлина, да не е огряван пряко от слънцето, но това съвсем не означава, че ще подпомогнете работата му, ако му намерите местенце на терасата в снега.

Истина е, че повишаването на температурата в помещението с хладилника само с 1 градус увеличава консумацията на енергия с около 5%, но и твърде ниските температури могат да доведат до големи разходи – необходимост от покупка на нов хладилник или в най-добрия случай нужда от ремонт на повредения от студа уред.

Колко тежи един хладилник?

Домакините, решили да променят местоположението на хладилника и да го предпазят от жегата в кухнята, премествайки го в неотопляемо помещение или на тераса, трябва да знаят до каква минусова температура може да работи хладилникът им, без студът да блокира работата му. Прекомерно ниските температури могат да имат отрицателен ефект върху работата на уреда, да съкратят живота му и да доведат до повреда. Това прави въпроса „До каква минусова температура може да работи хладилникът?“ от първостепенно значение.

Хладилникът и минусовите температури – какво е важно да имаме предвид?

Когато се колебаете до каква минусова температура може да работи хладилникът, не пропускайте да се запознаете с климатичния клас на уреда. Той показва температурата на обкръжаващата среда, при която уредът работи най-ефективно, като тази температура може да бъде различна за различните брандове, така че ви препоръчваме да проверите какви са изискванията за вашия хладилник, а не са следвате сляпо общи препоръки.

Така например при климатичен клас от SN до T работата на хладилника ще бъде прецизна, ефективна и качествена, когато е поставен в помещение с температура между +10°C и +43°C. Ако не се съобразите с тези показатели или ако не знаете за тях и сметнете, че ще е по-ефективен при ниски температури и му намерите местенце на терасата,  то съществува реален риск скоро да се окажете без работещ уред.

На коя степен трябва да е хладилникът през лятото?

Колкото по-модерен е вашият уред, толкова по-внимателни трябва да бъдете с монтажа и преди да пристъпите към каквото и да било, да изчетете инструкциите. Те се отнасят не само за температура на околната среда, но и за вида на подовото покритие, за нивелация, пренасяне на уреда, първоначално включване към мрежата и прочие. Инструкциите за употреба  и грижа за хладилника под формата на книжка, която придружава самия уред, не са случайно поставени там и съблюдаването на правилата и изискванията не е излишен лукс. Всяка грешка може да ви струва живота на уреда.

Ако например оставите хладилник при минус 10 градуса на терасата, то съществува риск компресорът му да се развали и да не работи. Естествено,че има изключения и хладилници, които не ги притесняват дори смразяващите минус 15 градуса на околната среда, но това зависи от самия уред, така че само проверявайки информацията, предоставена от производителя и търговеца ще може да сте сигурни, че правите най-доброто за уреда, финансовото си състояние и сметката си за ток.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com