Екран от сапунен мехур е най-тънкият в света

8745
Екран от сапунен мехур е най-тънкият в света

Зрителите скоро може да гледат филми върху сапунени мехури, след като учени създадоха технология за прожектиране на кадри върху екран от сапунен слой.

Международен екип от изследователи създали дисплей, който използва ултразвукови вълни, за да променя свойствата на слоя и да създава или обикновен, или 3D кадър, предаде БГНЕС. Сместа на мехура е по-сложна от тази на сапуна, продаван в магазините за деца, но той все пак е основната съставка.

Мръсните чорапи лекуват ангина

Всеки човек е опитвал да се лекува чрез алтернативна медицина, тъй като много от методите, използвали нашите баби, са по-ефективни от...

Екипът твърди, че дисплеят е най-тънкият прозрачен екран в света. "Известно е, че повърхността на сапунения мехур е микро мембрана. Тя позволява преминаването на светлината и показва цветовете върху структурата си", обяснява ръководителят на изследването Йоичи Очиай от университета в Токио.

Макар традиционните екрани да са непрозрачни, дисплеят, създаден от д-р Очиаи и неговите колеги Кеисуке Тойошима от университета в Цукуба в Япония и Алексис Ояма от университета Карнеги Мелън в САЩ, варира по прозрачност и отразителни способности.

Учените успели да контролират и използват тези свойства, като бомбардирали мембраната на мехура с ултразвукови вълни, излъчвани от говорители. Тези вълни променяли структурата на прожектираните кадри, като ги правели да изглеждат гладки или груби. Промяната на честотата на вълната променя и отразителните способности на екрана, което означава, че прозрачността на прожектирания кадър също може да се променя. Ако екраните на мехурите се обединят, зрителите получават 3D ефект и дори холограмна прожекция.

Мехурът е много по-труден за спукване от обикновения сапунен мехур, той като сместа съдържа специални колоиди и предметите дори могат да минават през слоя, без да го пропукат.

Обявиха банда катерици за издирване

Група катерици са обявени за издирване от японски зоолози. Гризачите се спасили от местен зоопарк по време на силен тайфун, който прикр...

Редактор: Калина Здравкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com