Елементарни усилия, които да положите за по-дълъг живот на дрехите

1725
Елементарни усилия, които да положите за по-дълъг живот на дрехите
Снимка: iStock/Guliver

Познавате ли чувството, когато забележите дупка в ръкава на любимата си риза? Или когато интензивността на цвета на най-хубавите ви черни дънки изчезва след няколко изпирания и те стават избледнели панталони в стил "гръндж"? 

Как да удължим живота на дрехите?

Разбира се, облеклото трябва да бъде обгрижено колкото е възможно повече, за да се увеличи максимално експлоатационният му живот. Би било добра идея тази дейност да се разшири до всички дрехи, които притежаваме, независимо от тяхната марка и цена. Добре поддържаната и обичана дреха е истинско удоволствие и по-долу ще намерите 5 съвета как да удължите живота на вашите дрехи.

1. Следвайте инструкциите за пране и винаги перете дрехите си наопаки. Нанесете максималното препоръчано количество перилен препарат, дори често по-малко количество ще е достатъчно. Използвайте омекотител само в специални ситуации, тъй като гъвкавите влакна като еластан например, започват да стават крехки от омекотителя.

2. Не удължавайте интервалите на пране твърде много. В коша за пране, мръсните дрехи които чакат със седмици, могат да абсорбират мазнини и мръсотия, които в най-лошия случай се задържат за постоянно. Така перилните препарати не стигат до сърцевината на влакната на дрехите и точно затова е важно те да бъдат изпрани възможно най-бързо. 

3. Проветрете и замразете! Ако дрехите ви всъщност не са замърсени, но миришат на застояли или на „износени“, опитайте да проветрете на чист въздух. Можете също така да поставите дрехите в найлонов плик във фризера за една нощ и да се замразите напр. дънките или пуловери. Замразяването премахва неприятните миризми и често е достатъчно, за да освежи дрехите ви.

4. По възможност изсушете на простора! Горещата сушилня уврежда много бързо влакната на дрехите. За това ви съветваме, винаги да сушите дрехите си на простора, ако разполагате с необходимото време. Сушенето в сушилня е лесно разбира се, но ако искате да удължите живота на дрехите си, опитайте се да го избягвате.

5. Използвайте закачалки! Не поставяйте дрехите си на рафта, а практикувайте вертикално поставяне. С използването на закачалка, вие прибирате дрехите си спретнато в гардероба, като в тях не се образуват гънки. Само че, внимавайте! Твърде широката закачалка може да разтегне раменните шевове на рокли, блузи и ризи.

Избягвайте също така да окачвате дрехи на метални закачалки, много по-добри е да използвате пластмасови или дървени такива. И не всички дрехи трябва да бъдат окачени! Много по-добре за пуловерите е да ги поставите в шкаф. Тогава те няма да се разтягат и да загубят формата си.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com