Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Еньовден 2024 - кога се пада, традиции и обичаи

18 юни 2024, 22:53 часа

Еньовден всяка година се пада на 24 юни. Този празник се свързва с фолклорните традиции и се празнува от всички славянски народи. Известен е още като празника на билките, защото се счита, че този ден те стават изключително лековити.

Кой празнува имен ден на Еньовден?

На този ден имат имен ден всички, които носят имената Енчо, Яна, Яни, Янко, Еница, Яница, Никита.

Традиции и обичаи на Еньовден

Вярва се, че на този ден слънцето се къпе във водните басейни и затова водата става лековита, след което то започва да се придвижва към зимата. Също така росата придобива магически свойства. Един от ритуалите се свързва с миенето в утринната роса за здраве. 

На Еньовден: Какво трябва да има на трапезата?

Забранена е жътвата, защото това вещае слаба реколта. Ако тази забрана се наруши, свети Еньо ще изпрати гръмотевици.

Ритуалът за приготвяне на така наречената „мълчана вода“ също е изключително популярен. Счита се, че тя прогонва всичко лошо. Приготвя се на залез слънце, в деня преди празника. Тогава в пълно мълчание се налива вода от извор. Счита се, че ако при наливането на водата се чува човешки глас, то ще открадне от нейната сила. Към водата се добавят билки, както и откъснати цветя от градината. След това от нея се отпива глътка. С мълчаната вода се измива лицето, а след това се пръска и дома с нея. Счита се, че този ритуал прогонва злите сили.

Друг ритуал е почукването на дърво заради вярването, че в дърветата живеят добри сили, които пазят от всичко зло.

Закичването с детелина от лявата страна на гърдите е друг ритуал, изпълняван от жените. Откъсването на невен на този ден и поставянето му в спалнята укрепва семейството и пази от злини. 

С метла, направена от метличина, се мете къщата за прогонване на злото. След приключване на този ритуал метлата се поставя до вратата заедно с лопатката. 

Според друго поверие, ако на Еньовден се съберат 77 билки, лечебната им мощ става още по-голяма. От билките, отъснати в този ден, могат да се направят амулети за най-различни поводи и нужди - любов, зачеване на дете, предпазване от уроки, късмет, просперитет и богатство.

Кои билки задължително се берат на Еньовден?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес