Ето как да вдъхнем живот на увехналите растения

3756
Ето как да вдъхнем живот на увехналите растения
Снимка: iStock

Любимите ви растения умират, а вие не знаете на какво се дължи това. Най-вероятно причината е, че се нуждаят от важни минерали. Вместо да ги наторявате с изкуствени торове, които могат да ви навредят, то има и по-лесни начини да вдъхнете отново живот на растенията си. 

Пригответе ефикасна хранителна смес. Тя се състои от яйчени черупки, утайка от кафе и обелки от банани. В обелките от банани се съдържат важни минерали. Сред тя е и калцият. Неговата цел е да поддържа растението и да го кара да расте и да бъде по-устойчиво на различните влияния. В черупките от яйце също се намират важни минерали  и протеини, които са необходими за развитието и подхранването на растенията.  В утайката от кафе има доста антиоксиданти. Кофеинът от своя страна има способността да накара растенията да растат по-бързо.

За приготвянето на сместа се нуждаете от една обелка, около 200 гр утайка и 1 черупка. Всичко това се смесва в блендер, като добавете малко вода, за да стане на каша. Сместете сместа с почвата на растението или просто я разпределете отгоре. След това полейте. По този начин хранителните вещества ще отидат надолу и след няколко дни ще видите промяната. 

Друга възможност, която да опитате, е да пресадите растението в по-голяма саксия. Така корените могат да растат свободно и да набавят необходимите си хранителни вещества от почвата. В магазините можете да видите обогатени почви за балконски растения или пък да си вземете подходяща естествена тор. Така ще подсилите растението и ще видите как от увяхващо, то се връща към живот.

Поливайте и разумно. Както знаете, всяко растение си има своята система за поливане. Трябва да се уверите, че го поливате правилно. Ако следвате системата, ще видите, че растението бавно, но сигурно се връща към живот.

Повечето хора си мислят, че болните растения искат повече светлина. С излагането им обаче трябва да се внимава. Хубаво е растението да се излага на определени интервали и предпазливо, тъй като прекалената светлина може да предизвика по-сериозни проблеми.

Някои растения имат нужда от повече влага, за да се развият. Добра идея е да са направите и домашен парник, така че да им осигурите правилното място. Хубаво е да отделите подходящо място за това. Болното растение се покрива с пластмасов похлупак или найлонова торбичка. Оставете го за 4-5 дена, за да може да се нормализира влагата и да видите промяната.

Всички тези съвети могат да се комбинират заедно и по този начин ще видите промяна най-рано след 2-3 дни. Може да е по-бавно, но ако спазвате всичко, то ще имате и сигурни резултати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Пожелания за Великден 2024 - ето кой има имен ден

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com