Ето защо сметките ви за вода са толкова високи

8459
Ето защо сметките ви за вода са толкова високи
Снимка: Thinkstock

Консумацията на вода в градските апартаменти и къщи често надвишава желаните стойности. В същото време природният ресурс – водата - е един от най-консумираните. От една страна, векторът на консуматорството все повече се насочва към екологосъобразност. От друга страна, хигиенните изисквания се увеличиха драстично през последните десетилетия. 

Хората рядко мислят за това колко вода изразходват ежедневно и къде отива тя. За минута от чешмата могат да излязат до 10 литра и всъщност водата често се пуска дори преди миене на чиниите, зеленчуците и други домакински процедури. Тоалетната чиния харчи до 8 литра вода, а до 200 литра се изразходват за водни процедури. Освен това почиствате апартамента, поливате цветята, пиете, готвите, миете обувки, лапите на животните - списъкът продължава. Къде отива излишната вода?

1. Разход на вода, докато си миете зъбите

Процесът на миене на зъбите отнема повече от една минута, но вече е посочено по-горе колко вода изтича през това време. Опитайте да спрете водата, докато си миете зъбите и вижте колко пари са спестени. Можете да монтирате кранове с дюзи от аериран тип, които намаляват количеството вода при измиване на ръцете.

2. Миене на плодове и зеленчуци

Ето колко точно вода трябва да приемаш всеки ден

Всеки говори за хидратация. Хидратация за загуба на тегло, хидратация за кожата, хидратация против подуване. Чувствате се уморени? Пийн...

Не винаги е необходимо да ги миете под течаща вода. По-добре е да напълните мивката с вода, поставете тапата, измийте и изплакнете леко. Накисването на плодове и зеленчуци в съвременните реалности, когато вирусите са навсякъде, е много полезно.

3. Неправилно миене на съдове

Ако има възможност да си купите съдомиялна машина, направете го. Тя харчи по-малко вода, а качеството на миенето се увеличава. Икономията на топла и студена вода ще се удвои. Ако това не е възможно, опитайте се веднага да накиснете съдовете, така че по-късно да е по-лесно да се измият.

4. Често пране

Друг сериозен канал, през който излиза водата, е прането с пералнята. Най-малко 35 литра се харчат на пране. Опитайте се да заредите машината напълно.

По-ниски сметки за парно през януари

С 4,9% по-малко топлинна енергия е произвела “Топлофикация София” през януари, като дружеството отчита 641 037 мегаватчаса ...

5. Вана вместо душ

Колкото и да обичате да се къпете, струва си да си спомняте по-често, че една вана ще изхарчи толкова количество вода колкото 6 душа. Когато се къпете, задайте таймер, така че да не стоите твърде дълго в кабината. Дори една минута време за душ, спестеното в края на месеца, ще има положително въздействие върху сметките.

6. Един бутон за тоалетната

Не забравяйте да монтирате модел тоалетна с два бутона, за да намалите консумацията на вода. Казанчето използва най-много вода в сравнение с други опции. Единият бутон ви позволява да използвате целия резервоар, а другия половина. Не бива да бъркате тези бутони, по-добре е да свикнете. Много е важно да следите състоянието на резервоара, ако тече, ще трябва да платите много повече за вода. Освен това, не хвърляйте нищо в тоалетната, това не само я запушва, но и увеличава консумацията на вода за изплакване.

Тези съвети ще ви помогнат да намалите потреблението на вода и да намалите сметките си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com