Еврото има много ползи, но ето кои са неговите НЕДОСТАТЪЦИ

8579
Еврото има много ползи, но ето кои са неговите НЕДОСТАТЪЦИ
Снимка: https://pixabay.com

Тъй като тази тема започва да вълнува българското население все повече, ще внесем малко яснота с допълнителна информация. Еврото се въвежда на 1 януари 1999 г. Целта на тази валута е да доведе до интеграция по отношение на стабилността, икономиката и растежа на държавите от ЕС. В самото начало някои от държавите продължиха да използват националната валута, а еврото служеше само за обмен между отделните държави. Но с течение на времето доста от членките на ЕС въведоха еврото като основа валута, а сега това очаква и нас.

Смята се, че еврото има големи ползи, а влиянието му върху света е огромно. Нека се запознаем с предимствата и недостатъците на валутата, контролирана от Европейската централна банка.

Рязък скок на лихвите по депозитите в евро

Банките у нас дават ясен сигнал, че предпочитат привлечените средства да бъдат в евро, а не в левове. Средната годишна лихва по новите ...

Предимства

Някои от предимствата на еврото, които ще изброим, са свързани с повишаването на инвестициите, търговията и подкрепата между отделните страни.
Чрез еврото като основна валута в държавите, вече отпада необходимостта от постоянното обменяне на пари. По този начин се улесняват и покупките, и пътуванията. По този начин със сигурност всички търговци получават възможно най-изгодната оферта, отколкото ако са с националната си валута. Освен това, стоките преминават и по-лесно през различните европейски граници.

Гореспоменатите доводи водят и до увеличаването на инвестициите. Повече хора започват да се обръщат към другите страни за общи бизнеси – внос/износ и др. Ако валутите в двете страни са различни, не е толкова лесно и за двете страни и разпределението на капитала може да се окаже неефективно.
Преди основният риск при трансграничното кредитиране беше свързан с риска от различието на валутите, докато вече такива притеснения почти няма. 

Еврото като обща валута всъщност води и до по-голяма подкрепа и разбирателство между отделните страни. Границите между страните бяха затворени, а положението в повечето от тях повлия много негативно и на икономиката. ЕЦБ все пак изкупуваше дългове в най-засегнатите страни като Италия, за да поддържа по-ниския лихвен процент. Франция и Германия пък подкрепиха фонд за възстановявание, чиято стойност надхвърля 500 млн. евро.

Икономист: Можем да сме пълноправни членове на ЕС, без да сме в еврозоната

"Дългогодишна политика е присъединяването на България към еврото да се случва недемократично, скрито и без нужния обществен и експертен...

Негативи

Може би като най-голям негатив все още се отчита твърдата парична политика, която не отговаря на много от икономическите условия в отделните страни, членки на ЕС. По този начин лихвените проценти не могат да варират, което се отразява отрицателно на страните с по-висок процент на безработица. И по-високите лихвени проценти от последните години доведоха до значително увеличаване на безработицата и дори се стигна до дефлация в някои страни. Близък до нас пример бе появилата се ситуация в Гърция.
Като друг негатив можем да отчетем възможното въздействие от страна на Германия и пристрастията в нейна полза.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

От коя фолклорна област идва правото хоро?

Защо жените получават синини по краката без причина?

Опасни растения за котките, които се намират във всяка цветна леха

5 начина, по които социалните мрежи убиват любовния ви живот

Кои са късните пролетни цветя?

Зодии, които ще се издигнат като феникс от пепелта до 25 април

Искате промяна в живота си? 4 древни японки правила за щастие

7 забранени неща в гардероба, които ще ви натоварят с 50 кг повече

Изхвърлете тези 6 неща спешно, за да не донесат бедност и проблеми в живота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com