Фактори, които убиват връзката всеки път

1908
Фактори, които убиват връзката всеки път
Снимка: iStock

Рецептата за раздяла? Да критикуваш, да презираш, да се защитаваш, да пречиш.

Повече от 40 години психологът Джон Готман изучава взаимоотношенията между двойките. Той следи двойки в продължение на десетилетия с цел да идентифицира кои поведения предсказват дългосрочна връзка, а не предстоящ развод. Според Готман двойка, в която преобладават тези 4 елемента, е кандидат за развод средно след 6 години брак.

Как да живеете във връзка с всяка зодия

1. КРИТИКА

Да се ​​оплаквате един от друг е нормално и семейните двойки го правят по особен начин. Съществува обаче специфичен тип критика, която Готман идентифицира като разрушителна за любовната връзка: тази, която засяга „основните“ аспекти на партньора, техния начин на съществуване. Например: „Закъсняваш, защото не те е грижа за мен“. Всички правим грешки, но в случая всичко опира до това как се интерпретира грешката. В най-лошия случай критиката предполага, че другият човек е лош или греши на по-дълбоко ниво. Повтарящите се критики са сигнал, че краят на връзката е близо.

АЛТЕРНАТИВА: Изкажете загрижеността си и отправете молба: „Скучно ми е, хайде да играем една игра на карти“, вместо да казвате: „Игнорираш ме, ти си егоист!"

2. ПРЕЗРЕНИЕ

Готман сочи презрението към партньора като най-мощния предсказател за раздяла. Презрението може да включва сарказъм, обиди, имитация на другия и дори акт на въртене на очи при това, което вашият партньор е направил или казал. Каквато и форма да приема, презрението кара другия да се чувства безполезен. (Презрението също е лошо за здравето: Готман твърди, че двойките, които са склонни да се презират, страдат най-много от физически заболявания като настинки и грип.)

АЛТЕРНАТИВА: Изградете уважение, като оценявате положителното. Например, когато партньорът ви тананика нещо съмнително, помислете „Обичам вкуса ти към музиката“, а не „Звукът на гласа ти ме кара да искам да повърна“

23 съвета за щастлива връзка

3. ЗАЩИТАВАТЕ /ОПРАВДАВАТЕ/ СЕБЕ СИ

Да бъдеш в отбрана означава постоянно да търсиш извинения за своите грешки и недостатъци. Въпреки че това е отношение, което идва почти автоматично, когато се превърне в постоянна тема в една връзка, това може да сигнализира за края. В края на краищата, да сте двойка също означава да сте екип и да се подкрепяте взаимно.

АЛТЕРНАТИВА: Вместо да реагирате на грешка, например с „Не, не платих сметката за газ, защото си забравил да ми го напомниш!“, поемете своя дял от отговорността и предложете решение, например: „Аз трябваше да обърна повече внимание, нека да го направим сега".

4. ПРЕЧИТЕ

Препятствието е отношението, при което човек метафорично повдига подвижния мост и прекъсва комуникацията. В комуникацията с партньора няма нотки на насърчение, опити за съчувствие, отговор или разбиране. Все едно говориш на тухлена стена. Често обструкцията може да бъде резултат от продължителен период на критика, презрение, отбранителни нагласи.

АЛТЕРНАТИВА: Говорете, движете се, отговорете, направете нещо, но НЕ се дръжте като тухлена стена!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои тънкости при печенето на агнешко месо знаят малко хора?

Кои гарнитури вървят ръка за ръка с агнешкото месо?

Без погрешен завой: Най-дългият прав път в Австралия е 147 км без нито една отбивка

Начини за отстраняване на драскотини от стъклото на ръчния часовник

Кое вино върви най-добре за агнешко месо?

3 май 2024 - какво не трябва да се прави на този ден, за да НЕ плачете 40 дни след това

Ходи ли се на гробища на Великден?

Разпети петък 2024 - какво НЕ трябва да се прави днес

Разпети петък е! Кажете тази молитва днес

Стихотворение за 3 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com