Gif-че за милиони

2748
Gif-че за милиони

Десетгодишно меме, пискелизирани картинки и клипчета с баскетболни топки – всичко това са истински лотове на търгове и струват много повече, отколкото изглежда.

През февруари бяха сключени няколко сделки по закупуване на цифрово изкуство, които предизвикаха повишено внимание заради похарчените суми. Gif с котето на дъга (Nyan cat) бе купен за 580 000 долара, почти за милион може да бъде купена картинка с коте, а за няколко милиона – маймунка с кърпа. Всичко това може да се изтегли безплатно, да се разпечата и даже да се продаде, но защо хората плащат за това? Работата е в уникалността.

Изкуството и танците започват дейност до дни?

"На този етап няма да има нова заповед за отваряне на танцовите зали и школите. Но в следващата ще бъдат предвидени нашите занятия да б...

Цифровото изкуство, което все по-често се нарича NFT, постепенно се приравнява с физическото и сега може да се плати за правото да си единственият собственик на картинка в интернет. На фона на нарастващата популярност на подобни търгове се появиха десетки сайтове, на които пряко, без посредници може да се купи цифров артефакт и да се плати с криптовалута. Сега към тази тенденция отправиха взор и класическите аукционни къщи.

NFT (non-fungible tokens) — невзаимозаменяеми токени (виртуална цифрова единица) в блок чейн – мрежа, които не могат да бъдат разменени един за друг. Използват се за придобиването на цифрови обекти – изображения, gif-ове, видео, аудио, персонаж или предмет в игра, бейзболна карта, име на домейн и всичко останало.

До появата на NFT и след продажбата, тези обекти продължаваха да се контролират от разработчиците – можеха да ги изтриват, видоизменят и продават повторно. Сега собственици на изкуството, пазещо се в цифровите портфейли са само купувачите, а разработчиците притежават интелектуалните права. Автентичността на NFT и собственика му могат да се проверят директно в кода на токена.

Останалите потребители могат да издърпат и разпечатат изображението, да използват аудио файловете, но да ги продават могат само притежателите им. Тази система позволява да се купуват и продават обекти на цифровото изкуство без помощта на посредници.

Учредиха Свободен артистичен съюз

Свободен артистичен съюз беше учреден днес. Негов председател е Игор Марковски, предаде БНР. Той посочи, че в САС може да членува всеки...

Първата платформа в NFT-сферата стана платформата с мемета за жабчето Пепе – Rare Pepe Directory. Всеки от редките токени може да бъде закупен със собствената им криптовалута PepeCash. През 2018 година рядко пепе-меме с Хоумър Симпсън бе продаден за 38 000 долара.

Ръстовете на продажбите на крипто изкуство карат институции като Лондонската „Кристис“ да обърнат внимание към тях. NBA също не изостава, като продава най-добрите моменти от мачовете чрез NFT. Огромните суми, които се плащат за оригиналите карат някои експерти да говорят за балон. Други смятат, че става дума за колекционерско хоби – всеки може да си свали дадения файл, но ти имаш оригинала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотоврение за 18 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 18 април 2024

Всичко, което трябва да знаете за православната молитва

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Шест неща, които ще ви помогнат да обновите интериора си за един ден

Защо всъщност котките се страхуват от краставици?

Тези 5 признака показват, че сте свръхчувствителен човек

Това са най-лесните ежедневни прически за къса коса

Какви мъже харесват жените и кои ги отблъскват: 7 вида партньори според дамите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com