Глупави финансови грешки, които често допускаме

5932
Глупави финансови грешки, които често допускаме
Снимка: iStock/Guliver

Истина е, че заплащането, което получават по-голямата част от хората, е крайно недостатъчно за положения труд. Истина е и това, че парите много често не достигат. Но също така е голяма истина, че дори самите ние не разполагаме с финансовата култура и поради това правим грешки, които могат да се окажат дори фатални в някои моменти. 

Някои от вас, които в момента четат написаното тук, запознати ли са кои са най-честите грешки, които всички ние допускаме при управлението на финансите си? Ето отговорът...

1. Не плануваме разходите си

Все още (за съжаление) има много българи, които не са изградили в себе си навика да планират своите месечни разходи. Да харчим повече, отколкото изкарваме - това е много груба грешка. Много малка част от хората се "протягат според чергата", както се казва. А когато дойде средата на месеца и от приходите вече са останали само жълтите стотинки, започваме да търсим изход от ситуацията... заем от приятел (това може би е най-добрият от лошите варианти) и дори се впускаме в търсене на онлайн кредити (което е абсурдно!).

2. Покупките на лизинг

Естествено, че на всеки човек му се иска да има най-новия модел телевизор, смартфон, хладилник или пералня и, въпреки че знае, че не може да си го позволи, все пак отива и си го купува. Въобще купуваме толкова много лизингови стойки, че в крайна сметка се оказва, че след разплащане на месечните им вноски в портфейла дори не остават пари за храна! И това е абсолютен факт и тази грешка я правят над 80% от семействата в България!

3. Свободно разполагаме с кредитни карти

Днес кредитна карта може да получи почти всеки, при това бързо, лесно и удобно. В това няма нищо лошо, ако все пак добре осъзнаваме и сме наясно, че тези пари са "пари на кредит" и ще трябва да се върнат все някога във времето. Няма кредитна компания или банка, която да раздава безплатни обяди. Поне към този момент такава не съществува! Пазаруването с кредитна карта изглежда много удобно на пръв поглед и ни дава измамно чувство на сигурност, а какво се оказва всъщност? Пазаруваме си спокойно с пари, които нямаме!

4. Дори и да не е наложително, пак теглим кредити

Определено един бърз кредит може да ви спаси в критичен момент да отървете кожата, но това съвсем не означава прибързано да вземате кредити, дори когато това не е крайно наложително. Никак не е добро решение да вземеш бърз кредит, за да си купиш някоя глезотийка или да отидеш на море. Още повече, че това са кредити, изискващи доста по-висока лихва от нормалните и трябва да бъдат върнати в много кратки срокове.

Как да привлечете пари и късмет?

Едва ли има човек на този свят, който да не иска да привлече към себе си повече късмет и пари. И това е нещо нормално. Разбира се, здра...

5. Забавяме плащания

Изключително груба, много груба грешка! Тук процентът от семействата, които правят това редовно, е над 90! Което просто е шокиращо. Решаваме някак си, че парите не стигат и забавяме да платим сметките за телефон, вода, ток, вноските по различни кредити или лизинг. Постъпваме така, защото сляпо си вярваме, че ще бъдем по-добре следващия месец. Но той бързо идва, заплата е същата, а задълженията вече са станали двойни... и така затъваме. 

6. Спестяваме само когато ни останат излишни пари

Много често си повтаряме, че когато се стабилизираме финансово, започнем да изкарваме повече пари, тогава ще започнем да пестим. Но този подход на отлагане няма да ви донесе финансово благополучие. Най-ефективният начин е да започнете още от днес, като си определите процент или някаква сума от месечния си доход, която "автоматично" да се заделя. Може да си кръстите този фонд например "фонд спестяване". Опитайте този вариант и ще се убедите, че ще се получи.

И сега отново се замислете кои грешки допускате вие и какво трябва да направите, за да не ги повтаряте.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com