Грешките, които правим при отглеждането на орхидея

20968
Грешките, които правим при отглеждането на орхидея
Снимка: Getty Images/Guliver

Орхидеите несъмнено са едно от най-атрактивните и популярни саксийни цветя днес. Трябва обаче да внимаваме с грешките в тяхното отглеждане.

Орхидеята е красива, но взискателна

Орхидеите се превърнаха в едно от любимите ни стайни растения през последните години. В днешно време можем да ги срещнем в почти всеки градински център, така че с удоволствие решаваме да ги купим.

Много от просто любопитните купувачи за кратко време се превръщат във фенове на това невероятно растение.

Голяма е изненадата, когато след няколко дни великолепните цветове започват да изсъхват и падат.

Причините за тази ситуация са поне няколко и въпреки че продавачът понякога носи вина за лошото състояние на растенията, ние много по-често носим отговорност за това.

Когато купуваме орхидея, не знаем от какво се нуждае и допускаме груби грешки в отглеждането, в резултат на което орхидеята отслабва, разболява и умира.

Първо проверете вида на орхидеята

Първото нещо, което трябва да направите след закупуването на орхидея, е да определите към кой вид тя принадлежи.

Орхидеите са група, която обединява огромен брой видове, които идват от различните сфери на живота, така че не всяка ще има еднакви изисквания.

Грижите, които трябва да полагаме за орхидеята за хубав цъфтеж

Орхидеите са прекрасно растение за подарък на вашите близки, но нека бъдем честни, те имат репутацията на доста трудни за поддръжка. Вс...

В зависимост от това откъде идват, те могат да имат различни очаквания за температура, светлина, ниво на влага или форма на отглеждане (със или без субстрат), така че ако не им предоставим това, от което се нуждаят, те може да не цъфтят, разболяват и умират.

В продажба ще открием различни видове орхидеи, но досега най-многобройната група е falenopsisy, изненадваща е с разнообразие от сортове.

Фаленопсисът е не само много привлекателен, но и е най-лесен за отглеждане, но дори и те няма да се противопоставят при злоупотреба, така че трябва да знаем какво да търсим при отглеждане.

Запомнете:

Орхидеите не могат да растат в градинска почва, а само в специален субстрат за орхидея. Не слагайте орхидеята на южния прозорец. Най-честата грешка, която допускаме, е засаждането на орхидеи фаленопсис на слънчев перваз.

Ако поливате ОРХИДЕЯТА така, вие я обричате на СМЪРТ

Силно впечатление ни прави това, че напоследък все повече хора решават да отглеждат орхидеи в дома си. Неопитните градинари не са наясн...

Фаленопсисите са най-често епифити, които растат естествено в горите, прилепват се към скали или клони на дървета. Следователно тяхното положение не е на пълно слънце, а на лека полусянка, тъй като светлината, която достига до тях през короните на дърветата, се разсейва.

Поради тази причина орхидеите, отглеждани на южния прозорец, ще бъдат податливи на слънчево изгаряне, така че е най-добре да отделите място за тях на източния или западния перваз.

Пазете ги от прекалено поливане

Друг проблем при отглеждането на орхидеи е поливането. Когато се опитваме да задоволим нуждите на екзотичните растения, ние се опитваме да ги поливаме възможно най-често, което не е много добре за орхидеите.

Като епифити, прикрепени към своя гостоприемник, те не растат в земята, така че са пригодени да събират вода от въздуха, а не от земята. По този начин правилното им поливане се състои в поставяне на саксията с растението във вода за 1-2 часа, след което се оставя излишната вода да се отцеди и се върне на първоначалното си място, обратно към перваза на прозореца. Тази процедура трябва да се прави на всеки 7-10 дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кой брат на Иван Вазов загива по погрешка?

Лоша поличба: 7 неща, които не трябва да държите у дома

Убийци на бодрост: 8 храни, които ви правят уморени и сънливи

Тези зодии НЕ понасят да са в светлината на прожекторите

Късметът е по петите ви, ако номерът на вашия апартамент съдържа тези числа

Яжте това преди полет

Искам го и ще го получа! 4 зодии, които не могат да губят

Истински принц: 10 неща, които само един любящ мъж ще направи за вас

Знаете ли защо белите мечки не ядат пингвини?

Не е за вярване, но този остров е най-големият производител на ванилия в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...