Храни, които предизвикват халюцинации

5880
Храни, които предизвикват халюцинации
Снимка: iStock

Не всички знаят, че някои сравнително обикновени хранителни продукти – подправки, растения, даже риба, съдържат вещества, които предизвикват халюцинации.

Лют пипер. Лютите чушлета може да ви повдигнат настроението. Съдържащият се в тях капсаицин (който именно ни кара да усещаме парещия вкус) предизвиква образуването на ендорфини, чиято задача в организма е се справим с болкови усещания. Ендорфините са наричани още хормони на радостта, понеже имат действие, сходно с това на морфина и други опиати. Затова в големи количества лютият пипер може да причини отравяне и даже халюцинации. Така се случило с 55-годишния Ян Ротвел, който опитал свръх-пикантно ястие от 20 люти чушлета. На мъжа му бил необходим около час да изпразни чинията, като в течение на 10 минути имал халюцинационни видения.

Мъж халюцинирал и "чувал Бог" след прием на антибиотици

Прием на антибиотици срещу пневмония предизвикал психотичен пристъп у пациент, при който човекът чувал Божия глас. Антибиоманията е ряд...

Ръжен хляб. Според една от хипотезите именно този безвреден продукт причинил ужасяващите разправи в Америка през 1693 г. с т. нар. „вещици от Салем“. По онова време жителите на град Салем започнали да страдат от гърчове, бълнуване и халюцинации, като решили, че за това е виновна магия, следователно вещици. Някои днешни изследователи смятат, че причина за заболяванията на хората станала гъба, която заразява ръжта. За щастие, в наши дни се провежда строг контрол за качеството на ръжта. Пък и вещиците днес са комай повече самозвани, отколкото истински...

Маково семе. Почти във всяка закусвалня предлагат кифли с маково семе. Ала с този продукт е наложително да се внимава. Консумацията на прекалени количества маково семе причинява панически пристъпи, сърцебиене и даже халюцинации, както и води до положителен тест за наркотици.

Зелени плодове. Най-рискови в тази категория са черниците (дуди). В тях се съдържа токсичен за хората сок – той може да предизвика халюцинации в случай, че изядете няколко шепи. Но в зрелите черници не се наблюдава. Неузрелите ягоди също са в състояние да замъглят разума. Според Том Браун, автор на ръководство за ядливи и лечебни растения, яденето на неузрели ягоди му причинило дезориентация и частични липси в паметта.

Риба. Има случаи на халюцинации при хора, които се тровели с най-обикновена риба. Двама мъже изпитали това, когато яли ципура за вечеря. По-младият почувствал разстройство в храносмилането и 36 часа страдал от тежки слухови и зрителни халюцинации. По-възрастният имал халюцинации около 2 часа, но сетне 2 нощи сънувал кошмари. За щастие, повечето видове ципура са безопасни. Жертвите се били натъкнали на разновидността Sarpa salpa, която причинила рядкото отравяне.

Дългото гледане в една точка може да причини халюцинации

Учени от университета на Тренто (Италия) са провели необичаен експеримент – те са помолили 20 доброволци да се гледат в очите в п...

Гъби. Мнозина, естествено, знаят за халюциногенните свойства на гъбите, но понякога рядко ги проверяват преди готвене. А нищо чудно една токсична гъбка да се смеси с напълно безобидните. Тъй като разновидностите на отровни и халюциногенни гъби са доста и има немалка вероятност някоя да попадне случайно в кошницата, не забравяйте да прегледате гъбите преди готвене – съмнителните веднага изхвърляйте!

Индийско орехче. Тази подправка категорично не се препоръчва да се яде сурова. Даже само 20 грама може да причинят проблеми със сърцето и храносмилането, както и загуба на контрол върху собствените действия. Може да се появят и кошмарни халюцинации в продължение на няколко часа.

---

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com