Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има ли реални ползи за здравето от измиването на ориза преди готвене?

12 април 2024, 13:44 часа

Оризът е лесен за приготвяне продукт, който е основна част от диетата на много хора. Но преди да хвърлите ориза в тенджерата с вода, здравословно ли е първо да го измиете?

Независимо дали е дълго- или късозърнест, бял или кафяв, оризът е една от най-разпространените храни в света. Ако изобщо готвите, може да се каже, че вероятно сте приготвяли ориз. Този прост процес обикновено включва варене на оризовите зърна в гореща вода, докато оризът омекне.

Въпреки че измиването на ориза не е необходимо условие за приготвянето на това често срещано ястие, има както причини за безопасността на храните, така и кулинарни причини, поради които някои хора могат да изберат да втасат зърната преди готвене.

Ето какво казват експертите за това дали е по-здравословно да се изплаква оризът, преди да се сготви, или тази практика е просто ненужна стъпка.

Измиването на ориза може да има предимства за безопасността на храните и кулинарните продукти

Както твърдят мнозина, експертите казват, че е вярно, че изплакването на ориза може да доведе до превръщането му от прекалено лепкав в облачен.

Когато се намали количеството на нишестето, оризовите зърна нямат толкова голяма вероятност да се слепят едно с друго, което води до по-малко лепкав резултат.

Освен кулинарното му приложение, има и друга причина, поради която може да искате да измиете ориза: това ще го направи по-безопасен за консумация.

Изплакването на ориза може да помогне за отмиването на нежелани материали, включително всякакви остатъци, които могат да се придвижат от фермата до масата, като мръсотия или малки камъчета.

Как се готви кафяв ориз - ето разликите с белия

Измиването може да премахне и някои микропластмаси от опаковките на храните. Проучване от 2021 г., публикувано в Journal of Hazardous Materials, установи, че измиването на ориза преди готвене намалява замърсяването с пластмаси с 20-40 %.

Съществуват и ограничени доказателства, че почистването на наличния в търговската мрежа ориз може да намали концентрацията на арсен в него. Арсенът се среща естествено в почвата и водата и се счита за токсичен.

Изменението на климата също може да влоши проблема - изследователите са установили, че по-високите температури могат да доведат до по-високи концентрации на арсен в ориза.

Изследванията обаче показват, че изплакването на ориза може да бъде домашно решение за намаляване на токсичността на белия ориз. А за да премахнете арсена от кафявия или белия ориз, можете да опитате да го варите в пара - добавете ориза във вряща вода за пет минути, преди да изхвърлите водата и да го сготвите както обикновено.

Въпреки това, дори и да измиете ориза, за да се отървете от арсена, това не е безотказен метод.

Недостатъци на измиването на ориза

Въпреки че измиването на ориза може да подобри текстурата му и да го отърве от нежеланите материали, може да не искате да оставяте зърната да се накисват твърде дълго.

Многократното изплакване или накисване на ориза за дълъг период от време преди готвене може да лиши ориза от някои от хранителните му вещества.

Докато измиването на ориза премахва локалното нишесте, то може да премахне и малко количество полезни фибри, наречени резистентно нишесте. Това устойчиво нишесте обаче - свързано с подобрена функция на червата и стабилни нива на кръвната захар - всъщност може да се увеличи, ако оризът се съхранява в хладилник.

Суров ориз на гладно - полезно или вредно е това?

Други здравословни навици за приготвяне на ориз

Независимо дали сте решили да изплакнете ориза преди готвене, има и други навици, които трябва да имате предвид за здравословно и вкусно приготвяне на ориз.

Като начало, за да ограничите излагането на арсен, най-добре е да не ядете ориз - измит или неизмит - твърде често. Честата консумация на ориз за няколко хранения на ден може да бъде нездравословна, особено за бебета и деца, чиито организми могат да бъдат по-чувствителни към прекомерното излагане на арсен.

Възможно е също така да сте в състояние да ограничите излагането, като купувате видове ориз с по-ниски концентрации на арсен - по данни на Consumer Reports от 2014 г. като най-безопасен избор се посочват белият ориз басмати, отглеждан в Калифорния, Индия или Пакистан, и американският ориз за суши.

Потребителски доклади. Колко арсен има в ориза ви?

Когато включвате ориз в диетата си, експериментирайте с различни методи на приготвяне. Ако сте свикнали просто да варите зърната във вода, опитайте да ги замените с костен бульон с ниско съдържание на натрий за допълнителен вкус и протеини.

Не забравяйте също, че оризът може да играе повече от поддържаща роля по време на хранене. За по-голямо разнообразие в храненето можете да опитате да приготвите купички от зърнени храни или ризото, или да използвате късозърнести, среднозърнести и дългозърнести сортове, за да разнообразите обичайния си режим на хранене с ориз.

А за да подсилите здравословния фактор на оризовите ястия, от време на време избирайте пълнозърнест кафяв ориз. Може да искате да вземете мерки за намаляване на нивата на арсен, но като цяло кафявият ориз съдържа повече фибри и протеини от белия, което го прави питателен избор.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес