Как се готви кафяв ориз - ето разликите с белия

14989
Как се готви кафяв ориз - ето разликите с белия
Снимка: gaophuongnam/Pixabay

Как кафявият ориз се различава от обикновения ориз?

Кафявият ориз е по същество познатият бял ориз. Разликата е, че оризът става бял след агресивно почистване и обработка. Тези методи удължават срока на годност на продукта с два пъти този на кафявия ориз. Кафявите оризови зърна не се лющят или варят на пара. Благодарение на нежната технология на сушене, кафявият ориз запазва максимум полезни елементи. Цветът на непреработения ориз се определя от нюанса на люспите върху зърната. Зърнените култури, получени от едно и също растение, условно се разделят на кафяви, розови, червени и кафяви.

Каква е ползата за човешкото здраве?

Необработеният кафяв ориз се нарича "жив". Това отчасти се дължи на факта, че оризовите зърна могат да покълнат. Отчасти поради наличието на полезни микроелементи и витамини в ориза.

Люспите, които покриват всяко зърно кафяв ориз, имат огромни ползи за здравето. В него се съдържат фибрите, необходими за поддържане на имунитета. Въпреки това, тези, които имат проблеми с изпражненията, не трябва да ядат тези зърна твърде често и в големи количества. Оризът (белият и кафявият) действа укрепващо.

В същото време кафявият ориз, за ​​разлика от белия, има нисък гликемичен индекс. Захарите в състава му се усвояват от човешкия организъм бавно. Това помага да се поддържат безопасни нива на кръвната захар. Ако сте склонни към диабет, опитайте да замените кафявия ориз в диетата си.

Учените са идентифицирали следните полезни елементи в кафявия ориз:

·        витамини от група В;

·        магнезий и селен – полезни за сърдечната дейност;

·        манган – важен за правилния метаболизъм, образуването на кости и заздравяването на рани;

·        протеини - допринасят за активния растеж на мускулната маса, предотвратяват загубата на калций, поддържат здравето и красотата на косата;

·        Бавните въглехидрати ви карат да се чувствате сити за дълго време.

Как да съхраняваме кафяв ориз?

Нерафинираните оризови зърна запазват естествени етерични масла. Това значително намалява срока на годност на кафявия ориз. Мирисът на гранясал показва, че зърната вече не са подходящи за готвене.

Веднага след покупката трябва да изсипете съдържанието на опаковката в неметален съд с капак (металът ще ускори процеса на окисление). Съхранявайте съда с ориз на хладно и тъмно място или можете да го поставите в хладилника. Този метод на съхранение ще удължи живота на кафявия ориз до 6 месеца. Във фризер живите зърна запазват своите ползи и вкус до 2 години.

Как се готви кафяв ориз?

Кафявият ориз не се полира или задушава при производството. Следователно той остава по-твърд от белия обработен ориз.

Готвенето на кафяв ориз в тенджера отнема 30-40 минути. В бавна готварска печка времето за готвене може да бъде намалено до 25–30 минути. Изберете режим Ориз или Зърнени култури. Някои съвременни модели мултикукъри са оборудвани с режим „Кафяв ориз“. Много рецепти съдържат препоръки за съотношението на зърнени храни и вода. Като правило готвачите съветват да използвате 2,5 чаши течност на чаша ориз.

За да омекнат зърната, накиснете ориза във вода за една нощ. През това време те ще започнат да покълват. Покълналите зърна съдържат още повече полезни микроелементи и това не влошава вкуса на ориза.

Кафявият ориз се използва като самостоятелно ястие, гарнитура към морски дарове, пиле и месо. От него се приготвя пилаф, който се приема за основа на традиционната японска кухня. Лекият орехов аромат, присъщ на кафявия ориз, придава на ястията възхитителен необичаен вкус. Опитайте да смесите бели и кафяви оризови зърна в познати рецепти и ще получите нови и интересни ястия. С течение на времето може да искате напълно да замените обработения бял ориз с кафяв ориз. В крайна сметка има по-ярък и богат вкус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо
Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Ако знаете как правилно да приготвите агнешкото месо, вкусът му няма да има равен. Ще се получи една незабравима феерия от аромати, галещи небцето. Ако...