Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иманяр откри доказателство, че измамници е имало още в Древен Рим

29 декември 2021, 11:15 часа

Любител ловец на съкровища в Тирск, Северен Йоркшир, е открил доказателства, че римляните са мамили по време на хазартни игри, когато открил 2000-годишен зар с тежест, съобщава Daily Mail.

47-годишният чистач Стивън Патисън се натъкнал на бронзов предмет, докато търсел съкровища на полето с приятели. Първоначално англичанинът взел находката за болт, който е бил използван във ферма, но когато почистил пръстта, видял истинското предназначение на предмета. Англичанинът забелязал точки върху намерения куб и разбрал, че това е зар от времето на Древен Рим.

След като го разгледал, човекът разбрал, че зарът е утежнен по такъв начин, че някои числа да се появяват по-често. Патисън хвърлил находката няколко пъти и забелязал, че числата две и шест се появяват по-често от обикновено. По такъв начин находката доказала, че измамници е имало още в Древен Рим.

„Римляните обичали игра, в която е било изгодно да се хвърлят две или шест точки. Направили са този куб леко крив, за да увеличат шансовете за успех. При тях са били разпространени хазартните игри, а когато играта е за пари, винаги има измама“, обяснява мъжът.

Англичанинът и брат му редовно обикаляли в търсене на артефакти в околностите на Северен Йоркшир. По думите на Стивън намирането на съкровища с металдетектор е много подобно на пътуване във времето. По-рано Патисън е открил сребърни монети от XIII век. В Северен Йоркшир имало много места, където се намира наследство от Древен Рим.

По-рано любител иманяр открил уникална средновековна брошка със смарагд в Уелс. Според експерти цената му може да достигне 100 хиляди паунда.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес