Истината за органичните стоки в магазините

1277
Истината за органичните стоки в магазините
Снимка: Daniel Albany / Pixabay

Само защото пише „органично“ на бутилката, не означава, че трябва да го използвате. Ето няколко съвета, които да ви помогнат да започнете и да разчитате етикетите по-добре:

Проверете за 100% органичен произход. Терминът 100% органичен означава, че продуктът е съставен и произведен в естествена среда без химикали.

6 причини да се доверите на органичните храни за повече здраве

Ако етикетът показва термина „органично“, това означава, че 95 процента от продукта се състои от естествени съставки.

Терминът „направен с органични съставки“ на етикета означава, че поне 70 процента от продукта се състои от органични съставки.

„Съдържа органични съставки“ на опаковката на продукта означава, че по-малко от 70 процента от продукта е съставен от органични компоненти.

Терминът „без добавени хормони“ на етикета на вашия органичен продукт предполага, че компонентите на продукта (най-често животинско месо) не са „засилили растежа“ с помощта на хормони.

Ако етикетът показва, терминът „свободно отглеждане“ има различно значение за продукти в различни части на света; обаче това обикновено означава, че животните, използвани за съставяне на продукта, не са били затворени в клетка и им е било разрешено да обикалят в открити пространства.

Терминът „хранени с трева“ на етикета може да означава, че животните, използвани за съставяне на продукта, са на диета само с трева и сено.

Ако вашият продукт показва „естествен“ или натурален на етикета си, може да искате да го преразгледате. „Естествен“ просто означава, че продуктът е минимално обработен и не съдържа никакви добавки или хранителни оцветители; въпреки това, антибиотици и подобрители на растежа все още могат да се дават на животните, използвани в продукта.

Защо да консумираме органични храни?

Защо да си купите органичен продукт?

Точно от този вкусно изглеждащ бургер от заведението за бързо хранене от другата страна на улицата до купените от магазина ви плодове и зеленчуци; всичко днес е заредено с вредни и токсични пестициди и добавки, които несъмнено влияят на здравето ни по много начини.

Изборът на органични продукти като алтернатива може не само да предотврати вредните ефекти, възникващи в резултат на тези добавки, но и да предложи много други предимства.

Био храните съдържат по-ниска концентрация на пестициди. Те са по-добрият вариант за бременни жени, които са по-уязвими към въздействието на тези добавки.

Те също така предотвратяват здравословни проблеми, като главоболие, отслабена имунна система и вродени дефекти. Органичните храни също са много по-свежи и имат по-добър вкус от продуктите, подсилени с химикали.

Те са безопасни за околната среда. Смята се, че практиките на биологично земеделие са свързани с намаляване на ерозията на почвата, замърсяването на въздуха, водата и почвата и повишаване на плодородието на почвата.

Добри и лоши страни:

Сега, когато знаете всичко за доброто, е време да се запознаете с някои лоши черти. Проверете за тези химикали и вещества на етикета на вашия продукт и ако се появят, избягвайте тези продукти.

Изопропилов алкохол (също посочен като изопропанол), обикновено се добавя в козметиката.

Етилов алкохол, добавен към шампоани и продукти за грижа за косата.

Натриев лаурил сулфат и натриев лаурет сулфат, използвани като пенообразуващи агенти в шампоани и продукти за лична хигиена.

Пропилен гликол, използван за задържане на влагата на кожата

Дибутил фталатът, използван в продукти като лакове за нокти, е силно токсичен

Какво да запомните:

Ако все пак купувате неорганични продукти, не забравяйте да измиете плодовете и зеленчуците, преди да ги използвате в приготвянето на храна. Измиването може да не елиминира всички пестициди, но определено може да намали концентрацията им както в храните, така и в стомаха.

Имайте предвид, че биологичните продукти са на цена много по-висока от обикновените продукти, тъй като те са по-трудоемки за производство. Ако вярвате в „здравето на първо място“, бъдете готови да отделите няколко допълнителни лева.

Също така не забравяйте, че органичните плодове и зеленчуци имат по-кратък срок на годност, тъй като са лишени от консерванти и пестициди.

Някои храни по-специално съдържат повече пестициди и други вредни добавки в сравнение с други. Ето кратък списък:

Моркови, череши, целина, ябълки, чушка, грозде, круши, праскови, маруля, ягоди.

Източници: ТУК и ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно