Избавете се от тези 8 сутрешни навика

2792
Избавете се от тези 8 сутрешни навика
Снимка: iStock/Guliver

Старите навици умират трудно, затова правим някои неща без дори да мислим дали са вредни за нас – особено сутрин, когато нямаме никакво време. Пиете ли кафе всяка сутрин? Закусвате ли мюсли с мляко? Правите всичко това по навик, но дали е полезно?

Ето някои навици, от които е добре да се избавите:

1. Не започвате деня с душ

7 грешки, които допускаме всяка сутрин

Всички сутрини са пълен хаос, а вина за това носим самите ние. Това са няколко неща, които не бива да правиш сутрин. Забрави ги и ги из...

Всеки ден се изправяме пред купища проблеми /в работата и извън нея/. Според учени от Харвардския университет, сутрешният душ ни помага да мислим по-лесно и по-адекватно да намираме решения на проблемите, защото активира мозъка и помага да не се разсейваме от външни фактори. Душът стимулира мозъка да генерира нови и нестандартни идеи. Не излизайте без да си вземете душ сутринта.

2. Горещ душ

Горещите душове имат релаксиращ ефект, но не са препоръчителни за началото на деня. Вземайте горещ душ сутрин, само ако след това имате възможност да си полегнете. Студеният душ действа обратно – кара ви да се чувствате освежени, стимулира мозъка и укрепва имунната система. Освен това, студената вода, за разлика от горещата, не изсушава кожата.

3. Проверявате телефона си

Първото нещо, което много хора правят сутрин, е да проверяват телефоните си. Как ще премине денят ни, зависи до голяма степен от нашата сутрин. Казано иначе, по-добре е да не губите време и проверявате живота на другите хора в социалните медии, да четете коментари и мнения, просто посветете това време на себе си! Същото важи и за бизнес пощата си, оставете това за работното време. По-добре си пуснете любима музика, поговорете с хора, които обичате, пригответе си вкусна и здравословна закуска.

4. Губите време за облеклото си

5 сутрешни навика за отличен старт на деня

Чувствате ли сякаш някои дни просто нямате желание да ставате от леглото без видима причина? Ако опитате да вкарате рутина в сутрешните...

Случва ли ви се да прекарвате цели часове сутрин и да се питате „Какво да облека?“ Едва ли разполагате с толкова много време, за да го пилеете и за това. Подредете гардероба си и го ограничете само с няколко тоалета за работа, това ще спести много време. Стив Джобс носи легендарните джинси и черна риза „комбо„ не защото пести пари, а защото знае колко ценно е времето.

5. Ядете мюсли

Стандартната порция мюсли /50 г/ съдържа около 4 супени лъжици захар. Толкова голямо количество захар причинява повишаване нивата на инсулин в кръвта. Това води до умора и летаргия. По-добре хапнете нещо хранително, което ще ви зареди с енергия – яйца, пълнозърнест хляб, нискомаслени продукти, плодове.

6.  Миете зъбите си след ядене

След хранене, емайлът на зъбите ви става по-уязвим, особено, ако сте консумирали цитрусови плодове или сода, защото съдържат лимонена и фосфорна киселина. По-добре изплакнете зъбите само с вода и ползвайте конци за почистване. Най-добре е да миете зъбите си с паста едва 30 минути след хранене.

7. Пиете чисто кафе

Пиенето на чисто кафе веднага след ставане, повишава нивата на кортизол, което води до раздразнение. Ако пиете кафе на гладно, увеличавате риска от гастрит. Най-добре е да пиете кафе 3-4 часа след ставане от сън. Ако не може да устоите на кафето, добавете малко мляко или сметана, за да се умекоти ефекта на кофеина върху стомаха ви.

Голямата грешка, която ВСИЧКИ правим сутрин

По време на пандемия темата за засилване на имунитета излезе на първи план .Не само стресът, честата консумация на алкохоли някои забол...

8. Оправяте си веднага леглото

Ако оправяте леглото си веднага след ставане, създавате подходяща среда за акари заради влажността, която тялото ви оставя по спалното бельо. Изчакайте малко, докато влагата се изпари и тогава го оправете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com