Качественото кафе – ето как да го познаете от пръв поглед

9288
Качественото кафе – ето как да го познаете от пръв поглед
Снимка: iStock

Кафето – топла напитка, приготвяна от изпечените зърна на кафееното дърво, е една от най-консумираните и търгувани стоки в световен мащаб. За редица страни то е най-важната износна стока, която формира значителна част от брутния вътрешен продукт. Счита се, че ободряващите свойства на кафето са открити в Йемен, където откриваме и най-старите сведения за консумация на кафе, датиращи от 15 век и свързани със суфийските общности.

Любима ободряваща напитка за ранните часове на деня и за сънливия следобед, качественото кафе се предпочита от потребителите и осигурява ползи за здравето и свежест за ума. Как обаче да познаете качественото кафе? Не е трудно, нашият гид ще ви помогне.

6 начина, по които да познаете качественото кафе

1.       Удоволствие за сетивата

Качественото кафе се познава по аромата – силен, завладяващ, богат. Ако кафето, което сте закупили, има блудкав или слаб аромат, то най-вероятно сте попаднали на некачествен продукт. Същото се отнася и за вкуса – той следва да е удоволствие за небцето ви. Да, кафето е горчиво, но ако усетите специфични, непознати или нетрадиционни вкусове – потърсете друг бранд следващия път, за да поднесете на себе си и семейството си качественото кафе, което заслужавате.

Учени: Едва ли предполагате, че кафето е най-полезно, когато се пие с това

2.       Малки партиди

Предпочитайте брандове, при които зърната се пекат на малки партиди, защото колкото по-дълго се съхраняват печените зърна, толкова по-лошо е качеството на крайната напитка. Прясно изпеченото кафе със сигурност е по-добрият избор, ако търсите качественото кафе, за което мечтае небцето ви.

3.       Важните производствени процеси

За качеството на кафето има значение не само изборът на сорт зърна, но значително влияние оказват и производствените процеси. Окисляването и други фактори на околната среда започват да влияят на изпечените зърна почти веднага. Същото се отнася и за смляното кафе – то губи качествата си с времето. Колкото по-прясно мляно е кафето, толкова по-вкусно, ароматно е то и с по-високо качество. Размерът на мелене не оказва влияние върху качеството на кафето, но го прави по-подходящо за определен начин на приготвяне. Надписите кафе за джезве, за кафемашина, за кафеварка не са случайни и съвсем не са излишни. Съблюдавайте ги, ако желаете да се насладите на консумацията на качественото кафе, което заслужавате.

4.       Само кафето ли е важно?

Всъщност за крайния продукт – чаша кафе – е важна не само суровината – тоест не само кафените зърна печени и млени, но и водата, с която приготвяте кафето. Тъй като повечето кафе напитки се приготвят с вода, то качеството на водата със сигурност ще повлияе на вкуса на напитката. Колкото и да е добро кафето в опаковката, ако водата е хлорирана например, то не очаквайте съвършен вкус и аромат на готовата напитка. Погрижете се да приготвяте кафето с чиста, свежа, прясна вода, за да се насладите на качеството му. Освен ако не използвате машина за еспресо с вграден филтър, използването на обикновена филтрирана вода ще доведе до по-качествена напитка, но не използвайте дестилирана вода.

Кое е най-доброто сутрешно кафе за събуждане?

5.       Опаковката подсказва

Ако не искате да разчитате само на сетивата си и вярвате на бранда, погледнете опаковката. Следните определения и надписи на опаковката сочат, че сте попаднали на кафе с отлично качество:

-          Specialty coffee – означава, че продуктът е с висок рейтинг и оценен като висококачествен. Когато се оценява специалното кафе, се вземат предвид всички аспекти на растежа на културата, обработката и печенето на зърната, смилането и съхранението, за да стигне до вас и масата ви само най-доброто  -качественото кафе, което заслужавате.

-          Арабика – сортът е известен като най-висококачественият.

-          Отгледано на сянка – този начин на отглеждане означава, че зърната са узрели бавно, а не под въздействието на преките слънчеви лъчи и благодарение на това са с по-пълен, по-богат и приятен вкус.

-          Отгледано на висока надморска височина. И тук важи правилото, което се отнася за сянката – колкото по-високо е отгледано кафето, толкова по-богато на вкус и аромат е то, следователно се посочва като по-висококачествено.

За сметка на това надписите „органично“, „занаятчийско“, „малка ферма“ и прочие са просто търговски трик и по никакъв начин не гарантират качество, макар да звучат примамливо и впечатляващо.

6.       Информираността е важна

Ако купувате кафе на зърна и сте се насочили към определен сорт, проучете как трябва да изглеждат зърната на избрания от вас. Онлайн има достатъчно информация, която да ви помогне да прецените до известна степен качеството, ориентирайки се по вида на зърната. Това естествено обаче е валидно само за кафето на зърна. Така например наличието на филм върху зърната, който най-лесно може да видите в браздата на зърното, е знак, че кафенето е с високо качество.

7.       Опаковка

Качественото кафе се съхранява в непрозрачни, тъмни и плътни опаковки, тъй като те запазват най-добре качествата му. Предпочитайте ги пред останалите опаковки на пазара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви грешки се правят при отглеждане на ягоди в двора

Кой и кога не трябва да ходи на сауна - проверете дали сте сред тях

Вгорчават живота си сами: Тези зодии не могат да се освободят от миналото

Какво е синхроничност и как да разберем, че сме преживели съдбовна среща

Дълбоки като океан: Тези носят интелектуални и емоционална мощ

Май месец носи изобилие на тези 4 зодии

30 утвърждения за привличане на мъж в живота ви

4 хитри трика да излезете от токсични отношения

Топ 5 зодии, които са страстни любовници

Яжте и отслабвайте: Идеалните закуски, с които да задвижите метаболизма си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com