Как да комуникираме с агресивни и избухливи хора

7415
Как да комуникираме с агресивни и избухливи хора
Снимка: iStock/Guliver

Днешното забързано, стресиращо време е благоприятно за „избуяването“ на недобронамереността, арогантността и избухливостта у хората, което е предпоставка за възникването на конфликтни ситуации. Несъмнено никой не желае да общува със заядливци и грубияни, но при редица обстоятелства това се оказва неизбежно…

Да, случва се ежедневно: и на работното място, където директорът е с опак характер, и в магазина, където касиерката да се държи непочтително грубо, и в административните учредения, където служителката не проявява и капка любезност да ни съдейства… Причините за такова поведение са различни: служебни, семейни или/и здравословни проблеми, липса на емоционален живот, алкохолизъм… и резултатът е емоционално и физическо изтощение до степен агресия към всекиго и всичко.

Училище без агресия: Тормозът през погледа на деца и директори

„Докато тормозят момчето, крещяха, че е бедняк. Понасяше тежки удари, видях, че му събуват обувките и започнаха да го целят с тях...

При това положение, за да не „късаме нервите си“ е необходимо да се въоръжим с търпение, самообладание, любезност и ведрост, гарнирани с усмивка и пожелания за „хубав/лек ден“. Такова поведение е за предпочитане, отколкото просто да игнорираме нелюбезните „нерваци“. Когато се касае обаче за разговори по служебни теми с очевидно „недоспали или/и неудовлетворени индивиди, подходите за справяне с конфликтните ситуации са други.

Първият подход да се справим с агресивни личности, които не признават правотата на другите, и, действайки в груб нападателен стил, се стремят на всяка цена на наложат своята гледна точка, е да запазим хладнокръвие и да се настроим позитивно към опонента си. Така ще се защитим най-добре от провокиращото му поведение, тъй като топлината и добронамереността, която ще излъчваме може рязко да свали напрежението при някои индивиди, но при други – да се получи обратния ефект и те направо да се вбесят! Във всеки случай, възприемайки конформистко поведение, ще си спестим много нерви!

Вторият подход е да обясним търпеливо и компетентно нашата позиция, надявайки се на разбиране от страна на опонента. Ако не получим обаче такова, да повторим настойчиво аргументите си, без да провокираме директен сблъсък.

Третият подход е да „тушираме“ напрежението, което витае във въздуха още в началото на разговора като се „изключим“ за броени секунди – просто спираме да говорим, усмихваме се и броим на ум бавно до 10, след което ще изложим спокойно нашите доводи, все така с усмивка налице. Така ще изненадаме човека срещу нас и той е по-вероятно да се заслуша в казаното от нас, отколкото да възприеме поведението ни като обидно.

Какво отключва агресията при пиене?

Агресивното поведение не се случва постоянно и не за всеки. При някои се появява интоксикация, сънливост. Агресията, като правило, се п...

Четвъртият подход изключва емоциите и се базира на дипломацията. С усмихнато лице и подчертано спокойствие започвате убедително да обяснявате вашата концепция по въпроса, провокирайки така другата страна да изостави агресивното опониране и да приеме дипломатичния тон. Зависи обаче от човека срещу вас – от неговия темперамент, интелектуалното ниво, разбиранията му, възпитанието… Ако дипломацията не върви обаче, приемате сериозно изражение и влагате по-голяма острота в изказването си. Действайки по този начин обаче, е възможно да инициираме конфликт с непредвидими последствия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com