Как да научим котката на хигиенни навици

5768
Как да научим котката на хигиенни навици
Снимка: iStock

Пухкавият домашен любимец е изключително мил и гальовен, но трябва да спазва правилата в дома и да изгради хигиенни навици. Първата стъпка е изборът на котешка тоалетна.

Правилен избор на котешка тоалетна

Защо котката ви буди рано и какво можете да направите за това?

Учените Сюзън Хейзъл и Джулия Хенинг от Университета в Аделаида (Австралия) дават съвети как да промените отношенията си с котката, так...

Ако котката е голяма, малките размери на котешката тоалетна не са подходящи. Преди да отидат до тоалетната, котките изкопават дупка. Невъзможно е да отучите пухкавия си любим от тези движения. Единственият изход е тоалетна с високи стени. Поставете аксесоара на подходящо и уединено място. Пластмасови тоалетни с ниски страни са идеални за малки котенца и се отличават с ниска цена, но и със задържане на лоша миризма. Мрежести тоалетни за котки са покрити с решетка, през която изтичат изпражненията на домашния любимец. По този начин лапите на котката остават чисти. Котешките тоалетни с високи стени заемат повече място, но запазват абсорбиращата основа от разнасяне из целия апартамент. Отличават се с висока цена, но добър дизайн.

Избор на абсорбиращ материал

Следващата стъпка е изборът на абсорбиращ материал, който се разделя на абсорбиращ и слепващ. Абсорбиращата основа може да бъде от стърготини или компресирани гранули. Плюсове са достъпната цена, а минусите са обилното разпръскване около котешката тоалетна и недостатъчното неутрализиране на миризмата. Минералът като основа е много близо до естествените представи на котките. Има добра абсорбация, но не е разградим. Има опасност от поглъщане от котката.

Силициевият гел изглежда като непрозрачни светли топки. По своите характеристики те са подобни на описаните по-горе, но абсорбират повече влага. Гранулите изглеждат необичайно и издават странен звук под лапите на домашния любимец. Задържат добре миризмата, но са с висока цена. 

2 начина да се отървете от неприятната миризма, ако имате котка в дома си

Хората, които имат котка у дома, са наясно, че неприятна миризма не изчезва дори и с ароматизатор и често проветряване. Но това не озна...

Слепващите материали за котешка тоалетна се предлагат във варианти от дърво и глина. Те не абсорбират влагата, а свързват водата чрез химическа реакция, образувайки бучки. Слепващите материали са икономични и нетоксични.

Как да обучим котката на хигиенни навици?

През първите 24-48 часа котето свиква с новия дом и обикновено не ходи до тоалетна. Когато види за първи път котешката тоалетна, трябва да й хареса. Животното трябва интуитивно да разбере, че тук трябва да се изхожда. Поставете наблизо купа с храна или сменете местоположението. Бъдете търпеливи и ще постигнете желания резултат. След като котката разпознае мястото като своя тоалетна, възнаградете я с храна и погалване. Не използвайте грубост при нарушение на правилата, плеснете с ръце и посочете правилното място. Ако намерите неприятна изненада в някой ъгъл, вземете го с помощта на салфетка и го поставете в котешката тоалетна. Следващият път вашият домашен любимец ще се води по миризмата и няма да прави бели из целия апартамент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com