Как да подберем риба и морски дарове?

2089
Как да подберем риба и морски дарове?
Снимка: Emily Miller / Pixabay

Допреди век и половина-два морските дарове са били достъпни само за жителите на крайбрежията. Днес, благодарение на технологиите за замразяване и бързия транспорт, те се доставят по целия свят. При това някои видове мекотели и риби се консумират сурови или с минимална термична обработка. Не е ли опасно това?

Охладена или замразена?

За почти сурови блюда, като южноамериканското рибно ястие „севиче“, японските суши и сашими, за леки пържоли от риба тон се използва охладена риба. В интерес на истината, в повечето случаи това е замразена риба, наричана „охладена“ заради рекламата. Само много малко и твърде скъпи ресторанти могат да си позволят самолетна доставка на прясно уловена риба и морски дарове. В повечето магазини и ресторанти тези продукти, които са изложени като „охладени“, всъщност са размразени. Те трябва да се готвят възможно най-скоро, тъй като бактериите се размножават по-бързо в размразени риба, отколкото в прясната. А повторното замразяване е строго забранено: след него бактериите се размножават стремително – защото към микроорганизмите в самата риба се добавят тези от въздуха, от други продукти и от човешките ръце.

Рибата в нашата диета

В здравословното хранене рибата е от голямо значение. Много хора предпочитат разнообразие от месо и домашни птици, а подценяват морскат...

Главният принцип при подбора на риба и морски дарове е: по-малко време след размразяването и по-студена среда за съхранение. За ястия с минимална термична обработка не бива да се купува риба, за която има и най-малко съмнение.

Вторият важен принцип, по който трябва да изберете риба и морски дарове, е дали са били уловени в чиста вода. Ако са живели в близост до канализация, рибата и мекотелите може лесно да се заразят с причинителите на салмонелоза, дизентерия и вируси, например, хепатит А.

Особено често се заразява рибата, отгледана в т. нар. „морски ферми“ - големи клетки, разположени в морето. Поради теснотата рибата или морските дарове са много по-уязвими за болести – например, подобно на хората в многолюдна тълпа.

Дивите риби, живели далеч от сушата, е много по-вероятно да останат здрави. По-специално, това се отнася за рибата-тон – тя се лови доста навътре в океана. Ето защо рибата-тон е най-безопасният вид за приготвяне на суши, сашими, севиче и други „сурови" ястия.

С тези трикове рибата винаги ще се получи невероятно вкусна, както и да я сготвите

Рибата е не само вкусна, но и полезна храна. Приготвянето й, като цяло, не е кой знае колко сложно, но въпреки това е нужно домакините ...

Спасяват ли подправките, солта и студът?

Единствената абсолютна защита срещу зарази е добрата термична обработка. Но пък тя не е подходяща за повечето морски дарове - скариди, миди, калмари и някои видове риба се държат на котлон буквално няколко секунди. Това време просто не е достатъчно бактериите да бъдат унищожени.

 Някои микроби може да бъдат елиминирани със сол, кисели сосове и люти подправки - което е и причината суши и сашими да се сервират с уасаби“, джинджифилов и соев сос. Но, за да успее солта да убие достатъчно бактерии, трябва да прониква в тъканите в продължение поне на 5-6 часа.

 Ако сте купили риба и не можете да я сготвите веднага, непременно я разрежете, почистете от главата и вътрешностите, посолете я, особено отвътре, добавете черен пипер. Но дори и в този случай не бива да отлагате готвенето прекалено дълго. И то трябва непременно да включва достатъчно време за термична обработка – варене, печене или пържене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com