Как да преодолеем смъртта на любим човек? Съвети и препоръки

9085
Как да преодолеем смъртта на любим човек? Съвети и препоръки
Снимка: iStock

Когато някой близък умре, болката ни нахлува и ни е трудно да видим положителната страна на живота, можем да се изпълним с гняв, вина, стрес и други чувства, които мъката носи, но как да преодолеем смъртта на любим човек ? Особено ако ситуацията е трагична.

Не е лесно да се справиш с тази ситуация и още повече, когато човекът умре по неочакван и трагичен начин, това оказва по-голямо влияние върху живота на тези, които са го ценили, неговите близки и тези, които са го обичали.

Как да се преодолее смъртта не е лесна задача, отнема време и в някои случаи воля, тъй като всяка физическа загуба е непоправима и следователно болезнена.

Съвети, как да се справите

1. Приемете случилото се

Въпреки че е трудно да приемете, че човекът е починал, това е първата стъпка, която можете да направите за да сте напълно наясно, че няма да го видите отново.

Когато вече признаете пред себе си случилото се, със сигурност ще се чудите с болка защо се е случило това. Защо той/тя?

Но трябва да приемете, че той е починал, за да могат вашите чувства и мисли да го асимилират. Разбира се, този процес отнема определено време за всеки човек.

2. Отидете на погребението

Посетете всички ритуали, които се извършват, за да кажете сбогом на този човек. Това също ще ви помогне да подкрепите другите хора, които са го познавали и негови роднини.

3. Излейте мъката си

Изразете всички емоции, които изпитвате, не се съпротивлявайте на желанието да плачете, това само ще ви накара да почувствате повече болка.

Плачете, крещете, изразявайте себе си, освободете цялата тази болка по начина, по който имате нужда. Това е напълно здравословно за източване на негативните емоции, които изпитвате.

4. Говорете за това, когато се почувствате готови

Понякога хората не разбират, че говоренето за трагична смърт не е лесна задача за близките на починалия, но не се притеснявайте, ако не се чувствате готови, не говорете за това.

Отделете време и когато трябва да го споделите с другите, направете го; не запазвайте това, което чувствате, изразявайте го, споделяйте го, пишете го в блог или в писмо. 

Възможна ли е комуникация с отвъдното?

До три четвърти от хората, които са преживели тежка загуба, съобщават за някаква форма на комуникация с починал близък човек. Около едн...

5. Споделете моменти с любимите си хора

Не винаги е добре да сте сами в този процес. Възползвайте се максимално от момента с хората, които обичате и все още живеете, те винаги ще ви карат да се чувствате по-добре и ще ви помогнат да преодолеете скръбта си.

6. Потърсете професионална помощ

Ако нито една от тези алтернативи не може да ви помогне да преодолеете смъртта, време е да отидете при психолог или друг специалист, който може да ви изслуша и да ви предостави специализирана подкрепа.

Не забравяйте, че животът е всяка секунда, която дишате и че има красиви неща, които все още трябва да знаете и видите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com