Как да разберем дали една стена е носеща в апартамента?

19471
Как да разберем дали една стена е носеща в апартамента?
Снимка: iStock

Ако имате нужда от ремонт с преустройство в жилището, тогава трябва да знаете къде в него има носещи и неносещи стени и кои от тях може да бъдат засегнати.

Например, пробиването на отвори за врати в носещи стени задължително трябва да се съгласува с надзорните органи. Рушенето на носеща стена или на част от такава е строго забранено, защото нарушава цялостната конструкция на сградата, може да разкъса електрически вериги и застрашава с напукване или даже срутване заради неправилни преразпределения на тежести.

В същото време демонтажът на вътрешни неносещи преградни стени не заплашва безопасността на сградата и на нейните обитатели и в повечето случаи може да се договори с жилищната инспекция чрез представяне на проста скица за преустройване.

Така може да се направят два основни извода:

- важно е да знаете как да разграничите носещата стена от неносещата;

- без да си изясните сами кои точно стени са носещи, категорично се препоръчва да не започвате преустройство, ако не желаете да застрашите сградата с повреди до степен на срутване.

5 идеи за най-уютната спалня: Пролетен ремонт на апартамента

Как да определим носещата стена в панелен апартамент?

Панелните сгради са най-често срещаният тип жилища в големите градове. Този тип многофамилни жилищни здания, за съжаление, не позволява да се реализират много планови решения. Повечето от стените на апартаментите в панелните сгради са именно носещи. По тази причина множество обстоятелства може да попречат да се правят отвори в тях.

И така, как да разберете кои стени в панелен апартамент са носещи ? Най-лесният начин е просто да премерите дебелината на стената. За неносещи, преградни стени, този параметър е обикновено между 80 и 100 mm. Дебелината обаче на носещите стени е между 140 и 200 mm.

В някои стари серии панелни жилища има носещи стени с дебелина 120 мм. Съответно, ако стената е дебела под 120 мм, по всяка вероятност е неносеща - но ако е повече, вероятно е носеща стена. Имайте предвид: във всички случаи е по-добре да потърсите мнението на инженерите от проектантската институция - автор на сградата. Само компетентното техническо заключение ще даде окончателен отговор относно преустройството на носещите стени.

6 практични съвета за спестяване на пари за ремонт на малък апартамент

Как да определим носеща стена в тухлена къща?

Повечето тухлени къщи са стари. И те, и новите са построени обикновено по индивидуални проекти. Стандартната дебелина на носещите тухлени стени може да бъде:

- 250 мм - това е стена от две тухли + шев между тях 10 мм.

- 380 мм - това е стена от три тухли + 2 шева по 10 мм всяка.

- 510 мм - това е стена от четири тухли + 3 шева по 10 мм всеки.

- 640 мм е стена от пет тухли + 4 шева по 10 мм всеки.

И така нататък. Но винаги трябва да имате предвид: в един строеж може да са използвани нестандартни материали или просто различни от обичайните.

Какви са носещи стени в монолитни сгради?

Как да разберем носещите стени в жилище, разположено в монолитна сграда? За монолитни сгради най-точният начин за конкретизиране на носеща стена е да имате на разположение архитектурния план. Поради разнообразието от индивидуални архитектурни решения е трудно да се определи без съответната документация дали някоя стена е носеща.

В монолитните сгради можете да срещнете и носещи стени, но и носещи колони с правоъгълно сечение, също и такива с кръгло сечение. Зданията с монолитен рамков скелет може пък изобщо да не разполагат с носещи стени.

Затова винаги, преди да започнете преустройствен ремонт, се допитвайте до общинските органи по архитектурния надзор в съответното населено място!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Изплашете веднага: 7 най-ефективни начина за защита срещу кърлежи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com