Как да се грижим за мебелите си от дърво и кожа, за да изглеждат като нови?

1082
Как да се грижим за мебелите си от дърво и кожа, за да изглеждат като нови?
Снимка: iStock/Guliver

Подновили сте мебелите си, сдобили сте се с маса от тик и диван, изработен от луксозна естествена кожа, струващи цяло състояние, и се чудите как да ги съхраните възможно най-дълго във времето и каква е правилната грижа, за да изглеждат като нови години наред и да си струва вложените средства?

Подновяването на мебелите в дома, интериорният дизайн, пазаруването са приятни занимания за едни, зареждащи ги с енергия и каращи ги да се усмихват, и натоварващи за други, които трудно заделят средства за нови мебели или намират за твърде физически изтощаващо да ги сменят често. Ако сте от втория тип хор и целите дълго да запазите мебелите си като нови, последвайте съветите ни за грижа за тях.

Евтини неща и аксесоари, които ще подобрят интериора на дома ви

Всички искаме нашият дом да изглежда по-добре, независимо дали живеем в къща или апартамент. В България голяма част от домакинствата им...

1. Естествената кожа придава луксозен вид на дома ви. Тя е приятна на допир, здрава, качествена и може да ви служи дълго, ако се грижите правилно за нея. Пазете мебелите от естествена кожа далеч от източници на топлина – гореща струя въздух, насочена срещу тях, ще ги увреди. Неблагоприятно въздействие има и директното слънчево греене. Не поставяйте тези мебели на огрявани от слънцето места или затъмнете стаята. Почистването от прах трябва да става с прахосмукачка или микрофибърна кърпа. Петната могат да бъдат отстранени с вода и сапун. Полезно за мебелите от изкуствена кожа е подхранването със специални препарати за този тип кожа, предпазващи я от напукване и загуба на цвят. Не използвайте препарат, който изрично не е препоръчан за естествена кожа. Ако не разполагате с такъв, зехтинът от кухнята, нанесен на тънък слой, е достатъчен. Имайте предвид, че естествената кожа попива лесно мръсотия и бои и не сядайте върху кожена мебел (особено ако е със светъл цвят) с мръсни дрехи или такива, които боядисват при пране.

2. Екзотичните  мебели, изработени от тиково дърво, тръстика, ратан, бамбук, тигрово дърво придават луксозен вид на всеки дом и усещане за пътешествие, безкрайна ваканция в тропически рай. Цената им е висока и това прави грижата за тях изключително важна.

При ратанът с времето се забелязват издърпани нишки. Инстинктивната реакция да срежете или издърпате стърчащата нишка е напълно погрешна. Сложете на тънка четка малко прозрачно лепило за дърво и залепете нишката към основата, където ѝ е мястото. Всяко рязане и дърпане е пагубно за мебелите от ратан. Бамбукът е деликатен и не понася химикали. Той се почиства само с мека кърпа с вода и сапун. Важно за бамбуковите мебели е да ги полирате веднъж годишно, за да ги предпазите от избеляване и петна. Екзотичните дървесини като тик, тигрово дърво, палисандър, абанос се поддържат със специални масла, създадени за тях, които ще предотвратят износването им.

3. Грижата за мебелите от дърво се състои в почистване с леко влажна кърпа и предпазване с предпазват с препарат, предназначен за дърво. Следи от вода върху дървена мебел може да премахнете, полирайки с паста, а восък – разтопявайки го със сешоар и попивайки с мека кърпа.

Какво трябва да имате предвид при избора на нов диван?

Удобният и стилен диван е незаменима част от интериора на всеки хол. Той е любимо място за почивка и релакс, докато четете книга или гл...

4. Мебели, тапицирани с микровлакно, се почистват с четка за дрехи по посока на влакното.

Поддържайте мебелите си ежедневно, за да ви служат дълго, изглеждайки като току-що донесени от магазина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com