Как да управляваме тревожността в прости стъпки?

2040
Как да управляваме тревожността в прости стъпки?
Снимка: Stock

Знаете ли кой е най-интелигентният орган на нашето тяло? Предполагаме, че отговорът, който ще ви хрумне, ще бъде мозъкът. И истината е, че не е така. Знаете ли защо?

Когато ядем нещо токсично, стомахът ни успява да го елиминира: чувстваме се уморени и веднага повръщаме. Въпреки това, когато имаме токсични мисли, такива, които предизвикват тревожност, стрес и болка, мозъкът не ги елиминира. Напротив, това, което прави през повечето време е да ги "храни" още повече, в резултат на което те растат и стават все по-силни и по-силни, докато поемат контрол над ума ни в неговата цялост.

В днешната статия бихме искали да споделим с вас някои разсъждения и практически инструменти, за да научите как да управлявате това състояние.

Тревожността води до диабет и сърдечни заболявания при мъжете

Американски учени са стигнали до извода, че мъжете, които повече се безпокоят, по-рано развиват болести на сърцето и диабет. Резултатит...

Какво е тревожност?

Тревожността не е нищо повече от защитен, универсален, адаптивен механизъм, който има функцията да подобри работата и капацитета на хората в предизвикателна ситуация.

Но можем ли самите ние да управляваме тази тревожност?

Първа стъпка към управлението на тревожността

Първата стъпка към това е да осъзнаем, че всичко е наред! Тоест да осъзнаем, че това, което ни се случва е защитен механизъм и няма нищо лошо в самите нас. Човешкият ум по природа, когато не е фокусиран върху конкретна задача, това, което прави, е да се лута от една мисъл към друга.

Учени назоваха пушенето като една от причините за самотата

Тютюнопушенето може да направи човек по-самотен, смята международна група изследователи – с времето близките на пушачите намалява...

Когато се лутате, се появяват мисли и образи, които имат три характеристики: те са автоматични, прескачат между минало и бъдеще и накрая търсят контрол над ситуацията, търсят сигурност.

Поради тази причина е много лесно да попаднете в капаните на притесненията, тъжните спомени, ограничаващите сравнения, прогнозите за бъдещето, в които винаги търсите най-лошия сценарий.

Втора стъпка за управление на тревожността

Втората стъпка е да осъзнаем, че ние сме единствените отговорни за мислите, които имаме. Отговорност означава способност за отговор. След като осъзнаем мислите, които имаме, тогава можем да развием способността да реагираме.

И какво точно означава това? Това означава да спрем да храним тези мисли. Това означава да се научи да разчупим механизма, който ни кара да изпитваме безпокойство. Да, защото дълбоко в себе си ние сме тези, които го създаваме чрез мисловен процес.

Как да се избавим от безпокойството и да станем по-щастливи: 7 доказани правила

Никой от нас не е имунизиран срещу тревогите, които ни държат будни, и ежедневните притеснения за дребни неща. Както се оказва, научно ...

Трета стъпка за управление на тревожността

Стигаме до третата стъпка: започваме да „преобразоваме ума си“ в наша полза.

Умът с неговите механизми е като острие: може да се използва за нараняване или за лечение, зависи само от това как го използваме. Спрете да храните ограничаващи вярвания. Спрете ограничаващия психичен механизъм веднага щом го осъзнаете. Тоест спрете да подхранвате мислите, отговорни за увеличаването на вашата тревожност. Просто кажете „СТОП СЕГА“ на глас и фокусирайте ума си върху нова мисъл, тази, която може да ви успокои.

Изберете полезна фраза в този смисъл (например: всичко ще бъде наред , контролирам мислите си и умът ми е на мои услуги ), която можете да си повтаряте всеки път, когато сте на път да започнете стария умствен процес.

Ще успеете ли да го направите? Смятате ли, че е възможно да започнете да управлявате тревожността с тези прости стъпки?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com