Как да забавляваме децата далеч от дигиталните устройства?

1715
Как да забавляваме децата далеч от дигиталните устройства?
Снимка: Orangecenter.bg

Децата днес растат в две среди – тази на действителния живот и тази онлайн. Независимо колко усилия полагат родителите да предотвратят това, интернет вече е станал част от ежедневието на децата. Това, което можем да направим, е да потърсим начин как да направим времето, прекарано с дигитално устройство в ръка, да бъде максимално кратко.

А това се постига не със забрани. Наказанията обикновено се оказват временно решение, което често предизвиква обратния процес и кара децата още по-силно да се интересуват от това, което им е забранено. Но ако вместо да опитваме всячески да държим малчуганите далеч от дигиталните устройства, им покажем как могат да се забавляват без нуждата от интернет, изкушението ще бъде много по-малко.

Затова днес събрахме няколко идеи за вълнуващи и интересни занимания за деца, на които те могат да се насладят, без да им е нужен интернет. Потърсихме онези идеи, които ще забавляват малчуганите не само веднъж, а ще зародят интерес, който дълго ще провокира любопитството им.

Колекциониране на карти Yu-gi-oh

Всички си спомняме как в нашето детство беше изключително вълнуващо да колекционираш какво ли не – салфетки, картички, календарчета, лепенки и всичко друго, което предизвикваше любопитството ни. Днес това хоби се проявява в колекциониране на карти Yu gi oh.

Хубавото в този случай е, че от едно хоби могат да се родят няколко. Освен че децата могат да колекционират картите и да гледат анимето, вдъхновило играта, със също толкова вълнение те ще се впускат в двубои помежду си. Този, който е събрал най-силното тесте и прилага най-добрите стратегии, ще спечели.

Това хоби е подходящо за деца над 6-годишна възраст, но ще ги забавлява за множество години след това.

Редене на пъзели

Независимо на каква възраст е малчуганът вкъщи, ще можете да го запознаете с пъзелите в една или в друга тяхна форма. Пъзели с по две до пет части за най-малките и с до 2000 части за порасналите – реденето на всеки един от тях е занимание, което ще заинтригува децата в множество етапи от тяхното развитие. Но освен да окупира по приятен начин времето им, това хоби ще помогне в усъвършенстването на множество умения.

За най-малките пъзелите са страхотен начин да се подобри фината моторика и пространственото ориентиране. На порасналите пък ще им е нужно повече усилие в нареждането на обширните пъзели, а това помага в развиването на тяхната концентрация и въображение. А с правилно подбраните пъзели децата могат да научат дори повече. Могат да се запознаят с цифрите, географските обекти, животните, а защо не и с Космоса?

Рисуване

Всяко дете проявява интерес към рисуването, макар че много от тях го губят на по-късен етап от развитието си. Но с достатъчно окуражаване и подкрепа малките творци могат да открият вълнуващо хоби, което да ги интригува задълго.

А ако творенето с моливи и боички започне да омръзва, децата ще се забавляват, рисувайки с пясък, със скреч картини и със светещи в тъмното творчески комплекти.

Игра с конструктори

Конструкторите са занимания, по много напомнящи на пъзелите, но с още повече възможности. Независимо дали ще запознаем децата с традиционните дървени конструктори, или ще прескочим направо към магнитните конструктори, които позволяват още повече интересни комбинации – забавлението е гарантирано.

Всеки комплект идва с обещанието за много часове, прекарани по приятен начин и хиляди възможности за построяване на нови проекти. Но дори след като един конструктор омръзне, следващият ще предизвика нова доза вълнение.

Четене на книги

Да, съвсем вероятно е четенето на книги да не е първата асоциация на децата, когато им заговорим за забавления. Но именно това хоби е сред най-полезните както за развитието на малчуганите, така и за тяхното дистанциране от интернет и технологиите. А веднъж зародена, любовта към литературата остава завинаги.

Затова е полезно да запознаете децата с книгите отрано – първоначално с кратки приказки и книжки с много картинки, а по-късно с все по-увлекателни сюжети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Какво е истинското име на Марк Твен
Какво е истинското име на Марк Твен

Марк Твен е едно от най-разпознаваемите и обичани имена в света на литературата. Със своите класически произведения като "Приключенията на Том...