Как и защо да дезинфенкцираме гъбата за миене?

5346
Как и защо да дезинфенкцираме гъбата за миене?
Снимка: iStock/Guliver

Сигурно си мислите, че най-мръсното нещо в дома ви е тоалетната чиния или пък мивката в кухнята и банята. Това обаче не е така. Най-мръсна е гъбата, с която миете чиниите си. Да, може да е иронично, но именно така. Всъщност, с нея се опитваме да въдворим чистота и я използваме за всяка една повърхност. В това се състои и грешката ни. Всеки път, когато бършем плот, мием чинии или пък почистваме дъската за рязане, остатъци от това, което сме чистили, остават в порите на гъбата.

Проучване в университета в Аризона показва, че кухненската гъба е покрита с голямо количество бактерии. Смело може да се каже, че тя е поне 200 хиляди пъти по-мръсна от тоалетната чиния. Д-р Чарлз Герба е професор по микробиология и експерт по предаването на патогени чрез вода и храна. Според нея, гладката повърхност на тоалетната чиния не позволява на плесен и мухъл да се задържат успешно, колкото топлата и влажна кухненска гъба. Все пак, тези патогени обичат влагата и топлината, за да могат да се развиват.

Топ трик – ето защо опитните домакини слагат гъба в пералнята

Опитните домакини винаги разчитат на трикове, с които да улеснят живота си. Днес ще ви разкрием един от тях, а той е свързан именно с п...

Проучването, което се е провело от Герба, показва от 1000 използвани кухненски гъби и кърпи, че 10% от тях съдържат салмонела. Топлата вода и сапун не винаги успяват да убият микробите. Всъщност, водата трябва да бъде поне 70 градуса, за да може да се измият всички микроби. Следователно, когато миете чиниите и след това избършете плота, то вие пренасяте всички мръсотии и бактерии от чинията върху повърхностите.

За щастие има няколко начина, с които можете да почистите кухненската гъба:

·         Бял оцет – той съдържа голямо количество органични киселини, които пречат на бактериите и плесента да се разпространяват и развиват. Той също помага за премахването на упоритите мазнини и неприятните миризми. За да дезинфекцирате гъби с бял оцет кипнете една чаша вода. Към нея прибавете една чаена чаша оцет. В тази смес оставете гъбата за около 20 минути. След това изплакнете

·         Етерично масло от чаено дърво е много ефикасно за дезинфекция. С него можете да премахвате мухълът и плесента Процедурата е същата като при белия оцет, само към водата добавете 20 капки от маслото.

·         Микровълновата фурна също е вариант. Важно е по гъбата да няма метални частици. Накиснете я във вода, може и оцет и я пуснете за 30-60 секунди. Ако не я навлажните, може да я стопите от топлината. Методът е ефективен за почистване на плесен.

Защо всяка домакиня започна да държи гъба за чинии в хладилника си?

Знаете, че хладилникът е едно от онези места в дома ни, от където може да идва лошата миризма. Ако не искаме това да ни се случва и все...

·         Използвайте веро, но сложете една супена лъжица във вряща вода. Накиснете гъбата за 20 минути и след това изплакнете добре.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com