Как и защо да използваме етерични масла в кухнята?

1308
Как и защо да използваме етерични масла в кухнята?
Снимка: iStock

Етеричните масла намират голямо приложение в много козметични продукти и в редица козметични процедури. На пазара се предлагат и много био продукти, направени изцяло на билкова основа с добавени различни етерични масла. Знаете ли обаче, че те могат да се използват и в кухнята и са много ефективни? Ако не сте запознати с тяхното приложение там, то прочетете статията, за да разберете как и защо да ги изпозвате.

Етеричните масла в кухнята

Приготвянето на печено месо, пържени кюфтета, риба и редица други ястия често оставят неприятна миризма в кухнята. Това, което можете да направите, за да се отървете от нея, е да комбинирате няколко етерични масла и да ги добавите в ароматерапевтичния дифузер. Най-подходящите за тази цел са маслото от лавандула, евкалиптовото масло и масло от карамфил.

Етеричните масла - какво представляват и как работят

Етеричните масла, могат да се използват и за почистването на кухнята. Защо ли? Защото някои от тях имат антибактериални свойства и могат много добре да се погрижат за хигиената в това помещение. Голямото количество микроби и бактерии, които се събират всекидневно в кухнята, можете да отстраните лесно с помощта на етерично масло от черен пипер, но и не само. За почистване на кухненските повърхности, можете да използвате и смес от 1к.ч. бял оцет, към който да добавите по 5 капки етерично масло от карамфил, етерично масло от черен пипер и етерично масло от лимон. Така приготвената смес, изсипете в шише с пулверизатор, след това напръскайте с нея всички повърхности във вашата кухня и след това ги забършете с влажна кърпа.

Докато сме на тема почистване, няма как да не споменем и пода в кухнята, по който постоянно има някакви петна. Почистването му ще бъде много лесно, ако към обичайния препарат за почисването добавите етерично масло по ваш избор и малко сода за хляб. Нещото, което трябва да знаете тук - тази смес можете да използвате само върху плочки.

6 етерични масла, които ще ви помогнат да заспите за 5 минути

Често, когато готвим, се случва да се изгорим с горещо олио например или да се изгорим на тавата, която току-що е излязла от фурната. Изгорените места можете веднага да третирате с етерично масло от лавандула например или да добавите няколко капки масло от чаено дърво към лосиона за ръце. Нанесете сместа върху изгореното и увийте с мека кърпа, докато попие.

С помощта на етеричните масла можете да създадете и много приятна атмосфера във вашата кухня и тя да ухае прекрасно. За целта можете да добавите няколко капки от масло от канела, ванилия или от кафе към ароматерапевтичния дифузер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com