Как оризът да е пухкав и вкусен при всяко готвене

62496
Как оризът да е пухкав и вкусен при всяко готвене
Снимка: iStock

Оризът се употребява в кухнята на доста народи. Той в повечето случаи се вари. Ако искате да сварите правилно ориза, необходими са ви една част ориз и две части вода. Разбира се, ще ви трябва и малко сол и тенджера с капак, който се затваря плътно.

Има доста различни видове ориз, а при варенето е с различна консистенция. Оризът, който е приготвен по класическа рецепта, е в състояние да играе ролята на самостоятелно ястие или на съставка в реализацията на някои сложни рецепти, в състава на които има ориз.

Причината, заради която ОРИЗЪТ става на каша

Ако си поръчате ризото в хубав ресторант, първото, което ще забележите, е че всяко оризче е отделено от останалите, не хрупа и е сготве...

Измийте добре ориза, до момента, в който водата, оставаща след него, не е прозрачна напълно. Когато водата е мътна, това означава, че оризът съдържа сериозно количество нишесте, което при варене го прави лепкав.

Кипнете вода и добавете сол. След това изсипете ориза и затворете с капак тенджерата. Не отваряйте капака и помнете, че не трябва да разбърквате ориза. Варете на силен огън ориза в продължение на пет минути.

Намалете след това котлона до средно и продължете да варите около две минути. В последните две минути от варенето на ориза използвайте съвсем бавен огън. Веднага след това може да изключите котлона.

Недейте да махате тенджерата и не повдигайте капака в продължение на още десет минути. Отворете капака след това – в тенджерата ще намерите готов ориз, а всяко зрънце ще е отделно от другите.

Подправките, които задължително да добавим към ориза

Оризът е един от онези продукти, които можете да приготвите по най-разнообразни начини. Разбира се, подправките са неизменна част от вс...

Този метод на варене има нещо много хубаво и то е, че по време на варенето оризът не загаря, а това означава и че няма да се наложи да отстранявате изгореното.

Сварения ориз сервирайте със сос от печенето на месо, като добавите към него подправки на вкус и ситно нарязани свежи зелени подправки.

Ето как може да приготвите сос за ориз - нарежете на ситно пилешко месо и го запържите. След това добавите лук и доматено пюре и задушете, докато месото омекне.

Разбира се, не трябва да пренебрегваме и класическите рецепти за пиле с ориз, вкусни пълнени чушки с ориз, ориз със спанак, пълнено пиле с ориз, ориз със свинско месо, ориз с гъби, мляко с ориз, дроб сарма, паеля и още много, много други.

Защо вареният ориз става по-полезен, след като престои една нощ в хладилника?

Прясно приготвените ястия са считани за най-полезни. Но това правило има изключение и то е свързано с варения ориз, който става по-поле...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 съвета за разведряване на настроението в мрачен и облачен ден

5 дестинации, където има огромна вероятност да ви оберат

Тази отвара от розмарин ще направи и най-сухата коса блестяща

Тази маска за лице против бръчки с жълтък е истински хит през пролетта

Как се почиства запушена цедка на кафемашина?

Кои са най-известните участници в Първата българска легия?

Каква е била традиционната българска закуска в миналото?

Каква е основната разлика между белка и златка?

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

От коя фолклорна област идва правото хоро?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com